Közélet

2011.09.23. 14:41

Öt éve fejeződött be a gyulai városközpont átalakítása

2006 őszén, éppen ezekben a hetekben adták át a gyulaiaknak és a városunkba érkező turistáknak a megújult Kossuth teret. A jeles évforduló apropójából idézzük fel a Kisváros olvasói számára a történelmi jelentőségű beruházás főbb mozzanatait.

Sz. Gy.

A városközpont kiemelt fontosságú közterét 2006 februárjában zárták le a szakemberek a forgalom elől. A beruházás és az azzal járó korlátozások kapcsán a gyulaiak lakossági fórumokon mondhatták el véleményüket. A tér átalakítása, az átalakítás kivitelezése kapcsán pro és kontra érvek egyaránt elhangzottak: sokan közlekedési káosztól, mások a forgalom kitiltása miatt a Városház utcai boltok tönkremenetelétől tartottak, többen pedig a környéken élők alárendelt szerepéről beszéltek mondván, a turisták miatt a helyiek mindennapjai kényelmetlenebbé válnak.

Dr. Perjési Klára akkori polgármester ezekre reagálva úgy fogalmazott: a gyulaiak régi álma valósul meg a tér átépítésével. Való igaz, a Kossuth tér mintegy egy évszázad után újult meg ismét, utoljára az 1900-as évek eleji képeslapokon volt olyan nyitott, mint napjainkban.

A Kossuth teret nagyjából négy és fél hónapnyi lezárás után, június 30-án adták át újra a gépjármű-forgalomnak, igaz, a munka még folytatódott, sőt a látványosabb részé még a kivitelezők előtt állt. A teljesen megújult központi teret a kivitelezés megkezdése után hat és fél hónappal, 2006. szeptember 29-én adták át ünnepélyesen.

A város fő ütőerének számító csomópont átépítése 1 milliárd 83 millió forintba került. Ehhez az önkormányzat európai uniós pályázaton 975 milliós támogatást nyert, a Belügyminisztérium önerőpályázatán keresztül 65 millió forintot szereztek, tényleges önerőként pedig 43 millió forint terhelte a város költségvetését. Még a Kossuth tér átalakításának befejezése előtt hivatalosan bejelentették: a város újabb, nagy volumenű fejlesztéseként, egy 605 millió forint összköltségű projekt keretében felújítják a történelmi belváros közterületeit is.

A Kossuth tér számokban

Összes zöldfelület 11000 nm
Összes közút 5000 nm
Összes vízfelület 700 nm
A kaszkád medence térfogata 125 m3

Sz. Gy. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!