Közélet

2011.09.09. 17:08

Barnevál: Leszerelik a feldolgozót

Címkék#Barnevál

A Barnevál egyharmadát értékesítette a csabai baromfi-feldolgozó felszámolója a közelmúltban. Hat év alatt a harmadára csökkent a gyár értéke, de egyben így sem kellett senkinek.

Ny. L.

Békéscsabán alepusztult Barnevál épületeiből szerelik ki az értékesítésre váró gépsorokat.

Fotó: Békés Megyei Hírlap

Még 2006 márciusában kapcsolták ki a villanyt a békéscsabai baromfi-feldolgozóban, mert már nem volt pénz az áramdíj befizetésére sem. A Carnex-birodalom összeomlott, ma már csak a kiskunhalasi és a mezőkovácsházi feldolgozó tartozik ide bizonyos százalékban. Még 2006-ban megkezdődött a felszámolás, a romlandó árukészletet eladták, aztán a hat év alatt több mint tízszer hirdették meg egyben a gyárat. Szóban számos érdeklődő jelentkezett.

Volt, aki a húsfeldolgozást folytatta volna, más zöldségben gondolkozott, de akartak itt lakóparkot, logisztikai központot, sajtgyárat és börtönt is létesíteni. Kezdetben hárommilliárd forinton hirdették meg a Barnevált, mely mintegy öthektáros területen fekszik, földrajzilag jó helyen. A kikiáltási ár folyamatosan csökkent, de így sem akadt az egészre jelentkező, a bánatpénzt az ígéretek ellenére senki nem tette le. Hiába mentek le a végén 8-900 millió forintra, így sem kellett.

— A gépek, berendezések állagát meg kellett őrizni, irodai dolgozókra, biztonsági őrökre is szükség van, a szolgáltatóknak fizetni kell a rezsit — magyarázta Szathmáry Tibor felszámolóbiztos.
Amit tudtak, bérbe adtak, működött a Barnevál területén autószerelő-műhely, motoralkatrész-kereskedés, tároltak kukoricát, búzát az épületben. Szép lassan azonban kiürültek az épületek, a tartalékok pedig kifogytak, így kénytelen-kelletlen megkezdődött a gépek eladása. Először azoké, melyek nem képezték a gyártósor szerves részeit. Később a gyártósorok bármely elemét értékesítették, amire kereslet mutatkozott.

Szathmáry Tibor hangsúlyozta, a dolgozók a munkájukért járó bért hiánytalanul megkapták, az állásidőre járó pénz egy részét szintén kifizették a bérgarancia-alapból, majd az eladások után is kaptak kisebb összeget, átlagosan 15-20 ezer forintot.
Nemrégiben értékesítették a libarészleg, a hűtőház és a továbbfeldolgozó közművesített épületeit, a benne lévő ingóságokat — a hitelezői választmány hozzájárulásával —, a földterület azonban továbbra is a Barnevál tulajdona maradt. Az ingatlaneladásból származó bevétel fele a törvény szerint a hitelező bankoké, de a dolgozók követeléseiből is törlesztenek, miután a kifizetés teljesül a szerződés szerint.

A vevő kilétét és terveit egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni, pénteken ottjártunkkor azt láthattuk, hogy a szükségtelen eszközöket kiszerelik és elszállítják. Amit lehet, eladnak, a többit a hulladéklerakóba viszik.

A teljes cikket a Békés Megyei Hírlap szombati (szeptember 10.) számában olvashatja.

Ny. L. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!