Közélet

2011.06.14. 15:51

Önkormányzatok vs. házalók - megdöbbentek az ombudsman nyilatkozatán

A megkérdezett Békés megyei önkormányzatok körében megdöbbenést keltett az ombudsman állásfoglalása a házaló kereskedőkről.

Cs. I.

Mint arról tegnap beszámoltunk az MTI híre alapján, a helyi önkormányzatok nem tilthatják a házaló kereskedést, legalábbis ezt állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté.

Az ombudsmant egy panaszos éppen a gádorosi példára hivatkozva kereste meg, ahol tábla jelzi a házalás tiltását. Az ombudsman jelentésében rámutatott, hogy a kereskedelmi törvény alapján egyértelmű: az önkormányzatok 2009. október 1-jétől nem írhatnak elő korlátozásokat a házaló kereskedelmi tevékenységgel összefüggésben, valamennyi ilyen tartalmú előírás törvénysértő.

— Egy éve helyeztük el a táblát, érezhetően csökkent a házalók jelenléte községünkben. Előtte előfordult olyan eset, amikor idős nénihez kopogtattak be batyuval a hátukon gyanús, erőszakos, magukat kereskedőnek nevező alakok és fondorlatos módon akartak bejutni a védtelen asszonyhoz. Csak akkor tudott tőlük megszabadulni, amikor kilátásba helyezte, hogy rájuk engedi a házőrzőjét, a kutyát — mesélte dr. Prozlik László gádorosi polgármester.

Elmondta, intézkedésükkel az időskorú helyi lakosok védelme volt a cél. Az motiválta őket, hogy az erőszakosan, megtévesztéssel kínált, silány minőségű áruk kereskedelmét visszaszorítsák.

Kardoskúton más módon igyekeznek elébe menni a bajnak: amikor lakossági jelzést kapott a körzeti megbízott, ellenőrizte, igazoltatta az alkalmi árusokat, akik jobbnak látták elkerülni a községet.

Dombiratoson vérlázítónak tartják, hogy az ombudsman "kiáll a házalók mellett". Ők a jövőben is polgárőri kísérettel veszik el a házalók kedvét, hogy ne sózzanak borsos áron silány árut a helyiekre. A mezőberényieket újságon, neten keresztül figyelmeztetik az esetleges veszélyre.

További önkormányzati vélemények a Békés Megyei Hírlap június 15-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!