Közélet

2011.05.17. 19:32

Egyéves a jelenlegi Országgyűlés: viharsarki politikusok értékelnek

A kormánypárti többség elégedett az Országgyűlés eddigi teljesítményével, az ellenzék nem. Békés megyei politikusok értékelik az elmúlt esztendőt.

Békés Megyei Hírlap

Május 14-én volt egy éve, hogy megalakult az új országgyűlés, amely eddig kilencvenkét ülésnapot tartott. Az elmúlt tizenkét hónapban feszített tempóban ment a törvényalkotás, a parlament közel kétszáz törvényt fogadott el.

A pártok megyei vezető személyiségei — kormánypárti és az ellenzéki szerepüktől függően — természetesen másként látják a mögöttünk hagyott az esztendőt.

Erdős Norbert (Fidesz):
— A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben soha egyetlen országgyűlés sem végzett el egyetlen év alatt akkor munkát, mint mostani parlament. Mindez a törvények számában és a gyakorlati életben tapasztalható változásokban egyaránt érezteti a hatását. Elég csak a bankadót vagy a telekommunikációs cégekre kirótt adókat említenem, amellyel éppen a munkavállalókat akarta a kabinet megkímélni egy újabb tehertől. Az időközi választások eredményeiből jól látszik, hogy a Fidesz bírja az emberek bizalmát, hiszen szinte mindig 50 százalék feletti eredménnyel nyernek a jelöltjeink.   

Varga Zoltán (MSZP):
— Nem vagyok elégedett az elmúlt év parlamenti munkájával. Az országgyűlés olyan komoly változtatásokról döntött, melyeknek egy részéről a magyar társadalom még csak most szerez valós képet. Sok olyan döntés született, amelyekről a választási kampányban szó sem esett, a Fidesz-kormány mégis átverte azokat a parlamenten. Elfogadtak egy olyan alkotmányt, amely még inkább megosztja az országot.
Az MSZP 58 fős frakciója megítélésem szerint sokat tett azért, hogy a társadalom előtt a törvényjavaslatok problémás pontjait is bemutassa. Sajnos, nagyon kevés javaslatunkat fogadták el.

Samu Tamás Gergő (Jobbik):
— Feszített tempóban folyt a törvényhozás, ami önmagában nem lenne baj, ha nem vezetett volna a minőség romlásához. Sokat elmond a munkáról, hogy volt olyan kormánypárti törvényjavaslat, amelyhez maguk a kormánypártiak több mint száz módosító javaslatot nyújtottak be. Sokszor nem hagytak elég időt a vitára, a módosító javaslatok benyújtására, s arra is volt példa, hogy egy alkotmánymódosítást egy nap alatt átvittek. A Jobbik frakciója ígéretéhez híven mindig úgy szavazott, hogy nem azt nézte, ki nyújtotta be a javaslatot, hanem azt, hogy az a nemzet érdekeit szolgálja-e.

Gál István Elek (LMP):
Az Orbán kormány a társadalmi elvárásoknak az elmúlt egy évben nem tudott megfelelni. A munkanélküliség nőtt, az egykulcsos szja bevezetésével egymillió munkavállaló járt rosszul. A bajba került devizahiteleseknek valós megoldást nem tudtak nyújtani. A közmunkaprogramoktól, az egészségügyből, az önkormányzatoktól, a rendvédelemtől és a környezetvédelemtől pénzt vonnak el. A Fidesz ultraliberális gazdaságpolitikát és ultrakonzervatív társadalompolitikát folytat. Az LMP nem szavazott zsigerből a kormány kezdeményezései ellen, de jó szívvel csak keveset támogathatott.

Szebellédi Zoltán (KDNP): 
— A problémákra adott válaszokból egyértelműen kitűnik, hogy nem a bankok, a multik és a külföld kiszolgálása, hanem a nemzeti érdekek kerültek előtérbe az elmúlt egy esztendőben. Látni kell, hogy a kormány nagy államadóssággal, leromlott gazdasággal és kaotikus jogszabályi háttérrel vette át az országot, amelyben rendet kellett tenni. Fontos lépés, hogy elfogadták az alaptörvényt, az állampolgársági törvény pedig becsületbeli ügy volt. Kifejezetten pozitív lépésnek tartom a bankok és a multik megadóztatását, valamint a Széchenyi tervet, amelyek a gazdaság megerősítését szolgálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!