Közélet

2010.12.05. 18:13

Hétköznapi hős: hitvallása a gondoskodás

Ápolónő szertett volna lenni, bolti eladó lett, örök álma pedig egy nyugdíjasotthon, ahol a kölcsönös megbecsülés és a szeretet jegyében gondozzák az időseket. A Békés Megyei Hírlap és a Henkel közös akciójának újabb hétköznapi hőse a gyulai Herczeg Erzsébet.

K. A.

„Akiről írni szeretnék, az édesanyámat gondozta, olyan odaadással, szeretettel és lelkiismerettel, hogy azt hittük, ilyen a világon nincs. Erzsébet olyan pozitív kisugárzással rendelkezik, hogy azt nem lehet szavakba önteni” — ajánlotta figyelmünkbe olvasónk Herczeg Erzsébetet.

— Ezt nem hiszem el — kommentálja meglepődve, amikor telefonon közlöm vele, hogy hétköznapi hősnek javasolták. Személyesen nem tudunk találkozni, éppen németországi ismerőseinél vendégeskedik. Erzsébet négy gyermeket nevelt fel. A legkisebb fia 16 éves, 23 éves bátyjának, valamint 31 és 33 éves nővéreinek már saját családjuk van. Erzsébet két unokával büszkélkedhet, és a harmadik is útban van már.
Herczeg Erzsébet Komádiban született, majd Gyulára került. Ápolónő szeretett volna lenni, de szülei nem tudták taníttatni. Nehéz szívvel, de ezt el kellett fogadnia. Bolti eladó lett, de dolgozott konyhán és takarítást is vállalt, hogy gyermekei ne nélkülözzenek. Álmát azonban soha nem adta fel.

— Mindig szerettem gyerekekkel, idősekkel foglalkozni — tudom meg Erzsébettől, aki egyedül nevelte fel csemetéit. — Nekem ez soha nem volt teher, ahogy nőttek, úgy éreztem egyre jobban, az én hivatásom az, hogy másokat gondozzak, ha kell, ápoljak és odafigyeljek rájuk — mondja, és a telefonon keresztül is érződik, hogy szívből beszél.

Nagy álma, hogy létrehozzon egy saját idősek otthonát, ahol csak olyanokkal dolgozna együtt, akik szeretettel és odaadással gondozzák a szépkorúakat. Tudja, erre saját erőből nem képes, de mint mondja, a reményt soha nem adja fel.

— A legfontosabb, hogy odafigyeljünk az idős emberekre, hiszen egyszer mi is megöregszünk. Erre meg lehet és meg kell tanítani a fiatalokat is. Hiszen, ha a gyermekeink azt látják, hogy bántjuk egymást, akkor ők is bántani fognak. Ha megmutatjuk nekik, hogy szeretettel és kölcsönös tisztelettel is közeledhetünk a másikhoz, és hogy minden gondot meg lehet és meg is kell beszélni, akkor ők is így fognak tenni — állítja határozottan. Herczeg Erzsébet szerint a világ arról szól, hogy kölcsönösen tiszteljük és becsüljük meg egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!