Közélet

2010.03.01. 08:24

A bank a házat viszi, a gyámügy a gyereket

Gyulán 2008 végén kezdett el „mozgolódni” az Antiprovident Csoport, azóta több figyelemfelkeltő akciót tartottak. Nem kis részt az ő tevékenységüknek köszönhető, hogy az egész ország felfigyelt a gyorskölcsönökkel kapcsolatos, visszás esetekre.

Cs. Á. — K. E.

Képviselőjük, Alt Norbert elmondta, akik korábban Gyulán adósok voltak, sem akkor, sem pedig most nem tudnak fizetni. Igaz, azóta — egy-két esetet leszámítva — már nem is keresik őket. Előfordult olyan eset, hogy a cég ügyintézője 100 ezer forintos hitelt helyezett ki, de ebből 70 ezret rögtön vissza is kellett fizetni neki. A pénzt utána se kapták meg, de a részletet nekik kellett volna fizetni. Ettől az embertől meg is vált a cég. Alt Norbert úgy látja, a következő nagy kérdés az lesz, hogy mi történik azzal a sok emberrel, akik devizahitelben adósodtak el. A szabályozás őket is csak áprilisig védi.

Dél-Békésben is sokan csak a heti törlesztésű gyorshitellel jutottak kölcsönhöz. Csakhogy a heti, magas kamatozású törlesztőrészletek fizetését az alacsony jövedelemből nem győzték fizetni. Újabb gyorshiteleket vettek fel, adósságspirálba kerülve. Gyulán és Battonyán is szerveztek ötforintos akciót. Ez néhány alkalmat élt meg, utána visszatért a régi kerékvágás: volt, aki fizetett, volt aki nem tudott.

— Összehívtam egy értekezletet, ahol elbeszélgettem azokkal, akiknek akár a Providentnél vagy máshol volt hitelük. Kértem, a gyereküket nézzék. Ha a bank elviszi a házat a fejük fölül, akkor a gyámügy meg a gyerekükért jön — mondta Boros Györgyné, a Battonyai Szegényeket és Nagycsaládosokat Támogató Egyesület elnöke. — Sokan magukba szálltak. Akadtak, akik 500 forintjával fizették vissza a kölcsönt. Ám sokan nem tudják rendezni a tartozást.

Tóth Andrea, a Provident kommunikációs főosztályvezetője elmondta, társaságuk ügyfelei, egy-két esetet leszámítva, tisztában vannak szerződési kötelezettségükkel, a többség rendesen fizeti a tartozását.
Boros Györgyné úgy tudja, az utóbbi időkben Battonyán már jóval kevesebben vettek fel gyorshitelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!