Közélet

2010.01.04. 15:54

Szenteste dőlt össze a kisgyermekes család háza

Szenteste kidőlt egy medgyesbodzási család otthonának a hátsó fala, majd a tető is rázuhant a padlásra. A két kisgyermeket nevelő család nem ezt várta az ünneptől. Mint fogalmaznak, a „Jézuska elvitte az otthonukat”.

k. e.

Némethék csomagolnak. Kerülgetik a plafonig érő karácsonyfát, aminek csak szent este örültek néhány órát. Már sok mindent elvittek Medgyesegyházára, ahol albérletet találtak. Iparkodnak mielőbb kiüríteni az otthonukat, mert félő, hogy a még viszonylag épen maradt házrész is megadja magát. Minden hadra fogható ismerősük segít nekik.

— Négy éve költöztünk ide, mert olcsóbban lehetett házat venni és gazdálkodni is akartunk. A kertet gyümölcsfákkal telepítettük be — mondta Németh Henrietta, a feleség, aki Békéscsabán dolgozik, férjének helyben van állása. A szeme könnybe lábadt, amint felidézte a szent estét, amit annyira várt két gyermekük, a 6 éves Boglárka és a 3 éves Hunor.

[caption id="" align="aligncenter" width="345"] Olvasónk felvétele
[/caption]

— Feldíszítettük a fát, átadtuk az ajándékokat. Miután örültünk a gyermekeink boldogságának, aludni tértünk. Fél egykor arra riadtunk, hogy elindult a ház. A férjem pizsamában rohant ki megnézni, mi történt. Addigra már a szomszédok is összesereglettek. A négyszobás házunk hátsó fala kidőlt, a tető a gyerekszobáig rázuhant a padlásra, majd lecsúszott a földre. Nem lehet szavakba önteni, mit éreztünk — sorolta a 34 éves fiatalasszony. Hasonló korú férje éppen a villany kikötését intézte.

Ha a ház eleje is összedől, nagy bajt okozhat az elszakadó vezeték. A család néhány napig Orosházán, a nagymamánál húzta meg magát. Az ünnepek azzal teltek, hogy albérletet kerestek, és pakolták össze a holmijukat, nehogy valakik szétlopják.

— Nem is tudom, mink maradt volna, ha a szomszédaink nem figyelik árgus szemekkel a házunkat. Ők szóltak az újév első napján is, hogy újabb rész dőlt össze.

A fiatalok otthonteremtő támogatással vették meg a négyszobás, összkomfortos parasztházat, amit öt évig nem adhatnak el. Azt mondják az állami támogatás miatt ingatlanszakértő vizsgálta meg a házat és mindent rendben talált. A biztosító szakértője sem kifogásolta az ingatlan állapotát. Némethék attól tartanak, annak ellenére, hogy fizetik a biztosítást, havi 2377 forintot, nem kártalanítják őket.

„A jogalap tisztázása miatt szakértői, jogtanácsosi állásfoglalás szükséges, mivel a ház károsodása egyik kockázatviselési okba sem sorolható be” — áll a biztosítói szakvéleményben. Most várják az újabb szemlét. Terveik szertefoszlottak. Mutatták a fürdőszoba új sarokkádját, az új nyílászárókat, a radiátorokat és a kazánt, amit januárban építettek volna be. A nappali új ajtója most a romhalmazba vezet.

— Négy hónapja repedt meg a ház. Bementünk az önkormányzathoz segítséget kérni, mert úgy tudjuk, szerződésük van egy szakmérnökkel, statikussal, aki az aládúcolást szakszerűen irányítja. Azt mondták, nincs faanyaguk. Nekünk volt. Megígérték, hogy a munkában segítenek. Nem jöttek. Most, hogy összedőlt a házunk, 20 ezer forint rendkívüli gyermekvédelmi támogatást kaptunk, aminek elköltését 10 napon belül kell igazolnunk — mondta a fiatalasszony.

Némethék szerint az ő házuk is a rejtélyes medgyesbodzási házrepedések áldozata. A faluban könnyebb összeszámolni azokat a házakat, amelyeken még nincs repedés. Az első hullám a nyolcvanas években kezdte ki a házakat, majd 2002-től folyamatosan ezzel küszködik a falu népe. Akiknek volt pénze, speciális módszerrel megerősítette az alapokat, mások vassal pántolták körbe szétdőlni készülő otthonukat.

[caption id="" align="aligncenter" width="345"] Olvasónk felvétele
[/caption]

Sokak gipsszel, malterral próbálták eltüntetni a repedéseket, amik újra és újra előjöttek. A legszegényebbek ronggyal tömködik a réseket, hogy ne süvítsen be a szél. A hivatalos verzió szerint a zsugorodó anyag a bajok forrása. A faluban azonban sokan vélik úgy, a falu alól kitermelt földgáz és az innen vitt ivóvíz, ami folyamatosan pótlódik, idézi elő a földmozgásokat, amik megrepesztették a falakat.

A falu lakói sokadszorra vetették fel a kérdést: vajon tragédiának kell történnie ahhoz, hogy kiderüljön az igazság, és hogy segítő kezet kapjon a falu addig, amíg végleg el nem süllyed?

A tanyákat hozták be a faluba a világháború után

— Ezeket a házakat, Némethékét is, a tanyáról hozták be a háború után. Szó szerint — mondta Varga Gábor, Medgyesbodzás polgármestere. — A tanyákat lebontották, majd a faluban újra felépítették. Sajnos mára valósággal elszivacsosodtak. A régi öregek is állandóan javítgatták a házakat. Ma is a jó gazda gondosságával kellene eljárni mindenkinek.

Varga Gábortól úgy tudjuk, felajánlották, hogy közmunkásokkal eltakarítják a romokat december 30-án, 31-én.

— A tulajdonos kérte, hogy amíg a biztosító nem tesz pontot az ügy végére, addig ne nyúljunk hozzá. Most újabb szemle lesz. Utána közmunkásokkal segítjük a családot, mint ahogy tettük ezt másoknál is.

 

Varga Gábortól úgy tudjuk, felajánlották, hogy közmunkásokkal eltakarítják a romokat december 30-án, 31-én.

— A tulajdonos kérte, hogy amíg a biztosító nem tesz pontot az ügy végére, addig ne nyúljunk hozzá. Most újabb szemle lesz. Utána közmunkásokkal segítjük a családot, mint ahogy tettük ezt másoknál is. Olvasónk felvétele Olvasónk felvétele -->

Ezek is érdekelhetik