Közélet

2009.02.20. 12:00

Rendőrök kínálnak Provident gyorskölcsönöket

Számos rendőr gyorskölcsönt kínáló cégeknél „maszekol” – ezt gyanítja legalábbis Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, a gyulai kötődésű Antiprovident csoport vezetője az alapján, hogy két nap alatt négy rendőr neve merült fel a Providenttel kapcsolatban.

Bama

Meddig lesz O. Gábor rendőr – teszi fel a kérdést Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere abban a levélben, amelyet csütörtökön postára adott, s amelynek címzettjei a megyei, az országos rendőr-főkapitány, a rendészeti miniszter és a miniszterelnök - írja laptársunk, a Bama.hu.

Az idézett kérdés az utolsó, a tizedik a sorban, de mindegyik egy konkrét ügyhöz, témához kapcsolódik: ahhoz, hogy baranyai rendőrök dolgozhatnak, dolgozhattak a közelmúltban gyorskölcsönt kínáló cégek képviselőiként, alapvetően a megye legszegényebb falvaiban.

Drávapiski első embere fülébe ugyanis két napja jutott el az a hír, miszerint a harkányi rendőrőrs egyik törzsőrmestere, O. Gábor a Provident Zrt.-nek dolgozott a múlt évben – ahogy a cégnél nevezik, képviselőként. Mali ezt követően érdeklődött a témában, s a nagyon rövid idő alatt is további három zsaruról hallott hasonló híreket – úgy tudja mindannyian a Siklósi Rendőrkapitányság állományába tartoznak, s alapvetően ormánsági falvakban tevékenykedtek, tevékenykednek a gyorskölcsönös cég megbízásából.

Innen gondolja, hogy akár sok rendőr is dolgozhat, dolgozhatott így mellékállásban. Ez Mali szerint lehet, hogy jogszabályba nem ütközik, de nagyon komoly erkölcsi problémákat vet fel – hogyan intézkedjen egy faluban az a rendőr, aki az előző hét végén a kamatos cég pénzügyeiben járt el ugyanazon településen, esetleg ugyanannál a háznál – tette fel a kérdést.

Zsobrák Péter, a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy Dakos József dandártábornak, Baranya megye rendőr-főkapitánya egyelőre nem kapott hivatalos bejelentést az esetről sem Mali Zoltántól, sem mástól ezért egyelőre nem is kíván róla nyilatkozni. A szóvivő érdeklődésünkre elmondta ugyanakkor, hogy 2009. január 1-je óta egészen biztos, hogy baranyai rendőr nem kapott engedélyt arra, hogy ilyen tevékenységet végezzen.

Korábban valóban folytattak baranyai rendőrök másodállásban, külön, a parancsnokuk engedélyével pénzügyi szolgáltatási tevékenységet is. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy pénzbehajtást egy, a megyei állományba tartozó rendőr sem végez, és korábban sem végzett. Külön kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy egy „átlagrendőr” bruttó 110-120 ezer forintot keres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!