Közélet

2009.02.28. 14:26

Gyulán indult el az Antiprovident ötforintos akciója

Az Antiprovidentesek „gerillacsapata” a közelmúltbeli budapesti tüntetéskor hirdette meg nyilvánosan az öt forintos akciót. Ennek lényege az, hogy az eladósodott ügyfelek ne a hetente előírt összeget fizessék be, hanem csak jelképes összeget utaljanak át. Szombat délelőtt a gyulai művelődési házban 23 Provident-ügyfél vállalta — az országban elsőként — nyilvánosan, hogy csak öt forintot fizetnek be.

cs. á.

Húsz ember már elég lehet a sikerhez: ez derült ki az Antiprovident Akciócsoport (A.P.A.) közelmúltbeli, budapesti tüntetésén, mely a kevés tüntető ellenére monstre sajtótájékoztatóvá vált. Akkor Mali Zoltán mellett dr. Karsai József vitte a prímet, s a komoly médiaérdeklődésnek köszönhetően a gyorskölcsöneiről ismert Provident Zrt. több pontban is változtatni kényszerült politikáján.

Alt Norbert: van esély

Az Antiprovidentesek „gerillacsapata” ekkor hirdette meg nyilvánosan az öt forintos akciót. Ennek lényege az, hogy az eladósodott ügyfelek ne a hetente előírt összeget fizessék be, hanem csak jelképes összeget utaljanak át. Szombat délelőtt a gyulai művelődési házban 23 Provident-ügyfél vállalta — az országban elsőkét — nyilvánosan, hogy csak öt forintot fizetnek be. Mint az A.P.A. gyulai arca, Alt Norbert elmondta, ezzel kívánják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy igenis érdemben fel lehet lépni a sokak által legális uzsorának nevezett hitel ellen.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]

A falusi fiúk össznemzeti ügyet csináltak

— Amikor ezen az úton elindultunk, nem gondoltuk, hogy idáig eljutunk. Mi rendes, falusi gyerekek annyit szerettünk volna elérni, hogy kicsit megszorongassuk őket — vette át a szót Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, aki közéleti megmozdulásait blogjában is megtámogatja. Mali nem rejtette véka alá, hogy besúgóhálózatot építettek ki köréjük és magánnyomozók járkálnak utánuk. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszerváltás óta nem volt még egy ilyen, össznemzeti ügy, mint ez.
— Drávapiski 43 családjából 25-nek van Provident hitele, de ott már senki se fizet. Ott egy csinos hölgy a Provident ügyintézője, neki legfeljebb csak ajánlatot tesznek neki a falubeliek — mondta Mali Zoltán, majd erre az egyik, idősebb jelenlévő tett egy pozitív megjegyzést. — Öreg só is rászáll a kecske nyelvére — hidalta át a hirtelen támadt szünetet Drávapiski első embere, majd kifejtette: ő nem tud olyan esetről, hogy plazmatévére költenék a Provident hitelt az emberek, s a jelenlévő károsultakon végigtekintve ez helytállónak is mondható.

Pertársaság, sztárügyvéd, drága posta

Mali Zoltán beszámolt arról, hogy a hétfőn életbe lépő uzsoratörvény más megvilágításba helyezi majd eddigi munkájukat. A tervek szerint egy budapesti sztárügyvéd bevetésével pertársaságot alapítanak, és az ebben résztvevők peresítik a szerződésüket. A menet ezután elindult a postára, ahol technikai okok miatt — az eredeti összeg sokszorosát kellett volna leszurkolni — végül egy összegben, fejenként 4 hétre előre fizettek be a résztvevők összesen 460 forintot. A rózsaszínű csekkes befizetésért 610 forintos költséget felszámoló postán kisebb inzultus is kialakult, a forgatásba kezdő televíziós stábokat egy érces férfihang utasította ki az épületből, így a nyilatkozatokat már odakint forgatták le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!