Közélet

2009.01.13. 11:16

Hamisan vádolt a csabai jegyző feljelentője

Bűnösnek találta a Békéscsabai Városi Bíróság K.GY-t gondatlanságból elkövetett hamis vád vétségében. A férfi egy megbízási szerződés miatt jelentette fel Békéscsaba volt jegyzőjét, Benedek Máriát és egy gyulai nőt.

g. e.

K. Gy. vélelmezése szerint, 2008 májusában fiktív szerződés született, mely egy amerikai vízumhoz kellett. Ezt a rendőrség nem találta bizonyítottnak, ezért a nyomozást megtagadták. Eljárás indult viszont K. Gy. ellen, aki feljelentésében tényként adta elő, hogy M. N. és a jegyző bűncselekményt követett el, ami azonban csak feltételezés volt. Ez a gondatlanságból elkövetett hamis vád.

Dr. Varga Magdolna bíró a keddi tárgyaláson meghallgatta a tanúként beidézett, volt csabai jegyzőt, aki vallomásában elmondta, hogy tíz-tizenöt éve ismeri a gyulai M. N-t, akit az egyablakos ügyintézés körüli pr-tevékenység elvégzésére kért fel 2008 tavaszán. Tudta, hogy a M. N. Amerikába készül, de szerette volna biztosnak látni a megbízást, ezért írták alá a szerződést már májusban. Később úgy alakult, hogy erre a posztra köztisztviselői státuszban kívánt munkatársat alkalmazni a hivatal, amit viszont már a fiatal nő nem fogadott el. Ezért bontották fel a megbízásos jogviszonyt.

Hasonló tartalmú vallomást tett N. N. is. Elmondta, hogy örült a felkérésnek, ugyanis tavaly végzett a szegedi egyetem kommunikáció szakán, és éppen munkát keresett. A vízumkérelméhez a csabai hivatallal kötött megbízási szerződést nem használta fel, arra emlékezete szerint nem is volt szükség.

Tényként tálalta a névtelen levél tartalmát

A tanúk meghallgatása és iratok ismertetése után dr. Varga Magdolna bíró ítéletet hirdetet. E szerint K. Gy-t bűnösnek találták a gondatlanságból elkövetett hamis vádság vétségében. Ezért őt egy évre próbára bocsátják. Bűntetést tehát nem szabtak ki, arra csak akkor kerül sor, ha a vádlott egy éven belül törvénybe ütköző cselekményt követ el.

Az indoklásban a bíró elmondta: a bizonyítékok alapján megállapítható, hogy K. Gy. úgy állított hamis tényeket feljelentésében, hogy azok tartalmáról korábban nem győződött meg. Egy névtelen levél és hallomás alapján szerzett információt tényként adta a hatóságra tudomására, ezzel követte el a hamis vádat. Ugyanakkor nem volt tisztában azzal, hogy valótlanságot állít, ezért gondatlanul, nem pedig szándékosan járt el. Esetében az enyhítő körülémények voltak többségben, ezért született az enyhe ítélet. A bíróság döntését mind a vádllott, mind a sértettek tudomásul vették, így az azonnal jogerőre emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!