Közélet

2008.11.24. 20:21

Az orosházi teniszpályán dőlnek el a komlósi ügyek? - indulatok a közmeghallgatáson

Órákig tartott a közmeghallgatás Tótkomlóson hétfőn délután, melyen felszínre kerültek a kisvárosban régóta lappangó indulatok. Jelenleg testületi ülést tartanak a képviselők.

cs. i.

Alaphang a tragikomédiához
Dr. Sztakó József polgármester majd másfél órás évértékelőjében elmondta, a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem emelnek helyi adót. Elmondta, hiteleiket tudják törleszteni, s nem is kellett kölcsönt felvenni az idén. Hosszan sorolta a városvezető az intézményeikben folyó munkát, és a pályázati eredményeket 2007-től.

A hallgatóság ezután fogalmazta meg észrevételeit, kérdéseit. Elsőként dr. Pertich Attila, az egyik helyi mezőgazdasági nagyüzem vezetője kért szót, hogy mielőtt elkezdődne a műsor,  megadja az alaphangot a folytatáshoz. (Erre reagálva a polgármester mértéktartásra intett, mondván, ez nem színházi előadás.)

Pertich doktor cégtársait sorolta, akik 250 millió forint munkabért fizetnek ki, a cégeik 170 embernek adnak megélhetést, 50 millió forint iparűzési adót fizetnek be - mindezt azért tartotta fontosnak, mert egy helyi lapban megjelent egy cikk és arra szeretett volna reflektálni, hogy a tényeket az emberek az ő szájából ismerjék meg, ne az újságból. Többször feltette a kérdést: mit ártottunk mi ennek a városnak? És sorolta, mit adtak Tótkomlósnak: gyermeknapot, a szegényeknek adományt, gépeik utak, felújítások helyszínén dolgoztak.

A hirdetés után folytatódik

Minden az orosházi teniszpályán dőlt el?
Süveges Piroska a hallottakra reagált: szerinte minden az orosházi teniszpályákon dőlt el. A kezdeti jobboldali egység megbomlott, kiderült, kik a nem kívánatos tagjai a testületnek és beindult a fúrógép azok ellen, akik nem léptek be a kamufrakcióba.

Hatalmi harcnak és a saját birodalom építésének nevezte ezt az időszakot. Szerinte erőtlen a polgármester, miközben a képviselők idiótázzák a náluk iskolázottabb, képzettebb társaikat, egyszerű emberekre pedig a barom szót használják.

[caption id="" align="aligncenter" width="550"] Sztakó József és Takács Ferenc
[/caption]

— A képviselőknek alázattal kellene viseltetniük egymás és választóik iránt, a példamutatás kellene, hogy jellemezze őket. Két éve a komlósi Fidesz nevetségessé vált, mellettük a jobboldali emberek szégyellik magukat - mondta az asszony. Hrivnák György a barbár módon legallyalt hársfákért emelte fel szavát, meg a romániai üdültetés részleteit kutatta. Szerinte méltatlan körülmények uralkodnak a piactéren.

Sajtószabadságot!
Zsura Zoltán saját példáján okulva úgy vélte, cenzúra van Tótkomlóson. Egy sportinterjúból kivágták a nyilatkozatát Takács Ferenc alpolgármester utasítására. Kérte a polgármestert, az ilyen helyzetek ellen tegyen valamit. Nyílt levelet intézett dr. Sztakó Józsefhez:

„Polgármester úr! Mivel a testület és a bizottságok tevékenységéért Ön a felelős, valamint az alpolgármesterek csak az Ön akadályoztatása esetén járhatnak el, kérem azonnal intézkedjen, hogy településünkön a szólásszabadságot, a demokrácia talán legfontosabb vívmányát ilyen nyíltan és szemrebbenés nélkül ne tiporhassák sárba!”

[caption id="" align="aligncenter" width="550"] Zsura Zoltánt kiszerkesztették a helyi lapból
[/caption]Matajsz András a megépült temetői utak forrásaira volt kíváncsi, meg arra, valóban van-e a városnak médiatanácsadója? A tanyamúzeum sorsáról az Agrár Zrt. és a szlovák kisebbségi önkormányzat jelenlévő vezetője is nyilatkozott. Nem született egyezség. A tanyamúzeum tulajdonjogát senki nem vitatja - mondta Laukó Zsuzsa, de a megállapodást azért nem írták alá, mert a gyűjtemény megítélésük szerint nem lehet kizárólagos tulajdona az Agrár Zrt-nek.

Karkus György viszont úgy látja, a tanya építésében és a gyűjtésben a volt Viharsarok dolgozói vettek részt. Igaz, Lopusni András hiteles személye mindennél és mindenkinél nyomatékosabb, hiszen a tanyamúzeum léte az ő nevéhez fűződik.

És a komlósi szlovákok?
Dr. Sztakó József még a  beszámolója közben rosszallásának is hangot adott: nem kapott Tótkomlós városa meghívást a miniszterelnöki látogatásra. Pedig lett volna miről beszélni, miért lobbiznia Komlósnak. Megszólítva érezte magát Laukó Zsuzsa, aki viszont ott volt a találkozón.

— Polgármesterek nem voltak jelen, a szlovákok tótkomlósi és szarvasi képviselőit várták, magam is késve kaptam meg az invitálást.  Egyébként Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke biztosított bennünket arról, hogy minden fórumon képviseli érdekeinket – summázta a téma lezárásaként a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="550"] Nem mindenkit tartott lázban a vita
[/caption]A közmeghallgatás végén ismét Zsura Zoltán kért szót. Két olyan önkormányzati képviselő esetét firtatta, akik állítólag lemondtak szóban, írásban. A városban keringő hírek ezt erősítik meg. A hozzászóló szerint törvény írja elő, hogy a lemondás nem vonható vissza. Akkor miért ülnek még mindig a testületben? A kérdésére nem kapott választ. Lapunknak utólag elmondta a tótkomlósi férfi, hogy a polgármester berekesztette a közmeghallgatást, többeknek nem adott szót.

Ezekben az órákban Tótkomlóson a képviselő-testület soros ülését tartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!