Közélet

2008.09.09. 17:11

Egyre több helyen hiányzik a háziorvos

A falvakban korábban is csak lasszóval lehetett háziorvost fogni, de lassan a városokból is hiányoznak a doktorok. A megyében több üres praxis most is gazdára vár.

Cs. I. - F. G. K.

Orosházán, Sarkadon, Tótkomlóson, Mezőhegyesen, Geszten, Gádoroson és Biharugrán hiába keresnek, néhol évek óta nem találnak saját háziorvost, így csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást. A helyzet egy idő után tarthatatlanná válik, hiszen kisebb falvakban az orvosok 24 órás ügyeletet látnak el, ami rendkívül megterhelő.

Dr. Fazekas Özséb, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke szerint a közeljövőben sem várható javulás, sőt, a helyzet rosszabbodni fog. A Viharsarokban igen jelentős a 65 éven felüli háziorvosok száma. Jóval többen dolgoznak vállalkozóként idős korukban is, mint a kórházakban, ahol létszámleépítéskor a nyugdíjas szakemberektől válnak meg könnyebb szívvel a vezetők.

Tótkomlóson is akkor kezdődött a baj, amikor a háziorvos, dr. Magyar Béla nyugdíjba vonult.

— Sokszor igyekeztünk orvost csábítani ebbe a körzetbe, de eredménytelenül. Pedig lakást és felszerelt orvosi rendelőt kínálunk — nyilatkozta dr. Sztakó József polgármester, aki hozzátette: a doktor próbálta, de nem tudta eladni a praxisát.

Nagyobb városban sem könnyű értékesíteni a körzetet, mivel a legtöbb dokinak nincs rá pénze. Ma hazánkban 3—15 millió forint egy praxis. Dr. Hudák György Békéscsabán fél évig hirdette a tulajdonát, mire talált vevőt.

— Hatvannyolc éves koromban döntöttem úgy, hogy abbahagyom a gyógyítást — mondta a háziorvos. — Többen is érdeklődtek, fiatalok és középkorúak egyaránt, de senkinek nem volt pénze rá, hitelt pedig nem akartak felvenni. Végül csak megtaláltam az utódomat. Sokan nem tudják, de nekünk is meg kellett vásárolni az épületet, a műszereket, vagyis a munkaeszközünket. Erre a legtöbben kölcsönt vettünk fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!