Közélet

2008.08.28. 09:38

Fegyelmi bizottságot hoznak létre az orosházi városatyák

Csütörtökön délelőtt 9 órakor kezdődött az orosházi képviselő-testület ülése, mely szokás szerint napirend előtti felszólalásokkal és politikai adok-kapokkal kezdődött.

cs. i. / Beol.hu

A polgármester felelősségéről
Az ülés elején Molnár Béla alpolgármester kért szót, s intézett négy kérdést Németh Béla polgármesterhez. Így szóba került a magánkézben lévő Alföld Hotel sorsa, az orosházi városközpont rehabilitációjának pályázata, az ehhez szükséges saját erő, valamint az Eötvös iskola fejlesztésének kérdése.

Az érdemi munka mintegy 20 perc után, egy sürgősségi indítvánnyal vette kezdődött: a Németh Béla polgármester korábbi tanácsadója alkalmazásának jogszerűségét vizsgáló bizottság nyolc pontban fogalmazta meg észrevételeit a nagy port kavart ügy kapcsán. A bizottság javasolja egy újabb, immár fegyelmi jogkörrel bíró bizottság felállítását a felelősség kérdésének megállapítása, s a felelősök elmarasztalása érdekében.

Másfél óra vita után megszavazták a polgármester felelősségét vizsgáló fegyelmi bizottság létrehozását.


Panelprogram - rugalmatlan lakásszövetkezet?
A szünet után, nem sokkal 11 óra előtt kezdődhetett el a napirendi pontok megvitatásával az előre meghirdetett program szerinti munka.

Megadták a módját a panelprogramról szóló testületi témának is a képviselők. Az előterjesztésben az szerepelt, hogy újabb pályázók veszik igénybe a támogatást, ez 170 ipari technológiával épült ingatlan megújulását teszi lehetővé a városban. Igaz, fogy a rendelkezésre álló keret, sőt már vannak kicsit megkésett, újabb pályázók is. Egy felvetés lavinát indított el: vajon miért nem mozdul ez irányba a Kossuth utcai két lakásszövetkezeti tömb? Bogdánffy Csaba ott élők véleményét tolmácsolta, állítólag 90 százalékos hozzájárulásuk ellenére se tudnak előbbre jutni a lakók.

Ehhez kapcsolódott Kiss Attila is, aki személyes tapasztalataival megerősítette az állítást. Felmerült a lakásszövetkezet elnökének a rugalmatlan hozzáállása is.

A városatyák az iránt érdeklődtek a városfejlesztési osztály vezetőjénél, vajon mi módon lehetne ellenőrzöttebbé tenni ezeket a folyamatokat - ha már áldoz éves szinten Orosháza 100 milliót ezekre a felújításokra, ellenőrizni kellene a munka lendületét, a folytatást.

Molnár Béla azt javasolta, nézzék meg, a program bonyolítása miként kerülhetne vissza az önkormányzathoz, ha már ilyen nehézkesen megy a lakásszövetkezettel való együttműködés. Azt viszont hangsúlyozta, a lakóközösségek, akik támogatói szerződést kötnek az önkormányzattal, mindig a benyújtás sorrendjében kapják azt meg. Javasolták a képviselők, hogy a szeptemberi ülésükre hívják meg Harmati Győzőt és ott megválaszolhatja a most is megfogalmazott kétségeket, kérdéseket a szövetkezet elnöke.

Ne bántsátok Pintért!
A Falus Elek utcai önkormányzati tulajdonú telkek, ingatlanok értékesítése volt a következő napirend, majd az autóbuszközlekedési pályázat feltételeinek a meghatározása, amit szintén elfogadott a testület. Nem volt gond az elkerülő út új szakaszán a területrendezéssel sem, ám a hatos napirend, a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény költségmegtakarítási javaslatairól szóló napirend borzolta  a kedélyeket és megszólaláűsra készítette a képviselők többségét.

Többen kiálltak Pintér Tibor mellett és ellenezték azt a napirendben szereplő megállapítást, hogy a tanterv felosztását szakértővel egyeztesse az intézményvezető. Mások szerint az iskola önálló gazdálkodását is vissza kellene állítani. Ez nem kapott kellő támogatottságot, viszont a többség támogatta, hogy a polgármester vonja vissza a legfelsőbb bírósághoz beadott felülvizsgálati kérelmet Pintér Tibor személyével kapcsolatban.

Két napirend (mindkettő iskolákat érintő) lekerült a csütörtöki ülésről, mondván, a bizottsági üléseken sem támogatták a felvetéseket az orosházi bizottsági tagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!