Közélet

2008.06.01. 17:08

A diákok mennek Tarhosról, a zenepavilon marad

Az utóbbi hónapokban többféle híresztelés kapott szárnyra a tarhosi zenepavilonnal, illetve az ugyancsak a községben található oktatási intézménnyel kapcsolatban. Előbbi funkciója megmarad, a diákok viszont már Békésen kezdik az új tanévet.

Cs. Á. - P. G.

A Békéstől néhány kilométerre található Tarhos területén, az egykori Wenckheim-birtokon működött korábban az ország első állami énekiskolája, ahol a Kodály-módszer alapján tanítottak. A létesítményhez tartozó zenepavilon az utóbbi évtizedekben a Békés-tarhosi Zenei Napok jelképévé vált, és jó néhány kiváló hangversenynek adott otthont.

Az 1954-ben megszűnt énekiskola helyén egy gyógypedagógiai intézményt és később gyermekotthont helyeztek el. Az utóbbi időben azonban többféle híresztelés kelt lábra a területtel kapcsolatban.
— Az oktatási intézmény sok tarhosi embernek ad munkát, miközben a településen nemigen tudunk arról, hogy mi lesz a létesítmény sorsa — nyilatkozta lapunknak Bunta Ferenc, Tarhos alpolgármestere.
Az önkormányzati tisztségviselő megerősítette, vadabbnál vadabb pletykák keringenek az ingatlannal kapcsolatban.

A szimfonikus zenekarnak is lehetőséget teremtenek

A zenepavilon épületének kivételével tehát kiürül az ingatlan, ám annak sorsáról csak az állagfelmérés után döntenek. Bunta Ferenc hangsúlyozta, a változást nem tartja kedvezőnek a község szempontjából, de bízik abban, hogy a területen hamarosan új munkahelyek létesülhetnek.

A zenepavilon funkciója viszont megmarad, s továbbra is helyet adhat a zenei napok programjainak. Emellett az épület jobb kihasználtsága érdekében a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar számára is új lehetőséget szán a megyei önkormányzat.

A zuhanyhíradóban vevőjelöltekről lehetett hallani. Utánajártunk, s kiderült, a hírek kacsának bizonyultak.

Az oktatási intézmény diákjai viszont az új tanévet már valóban Békésen kezdik el. Czégény Gyula, a Békés megyei önkormányzat szakmai felügyeleti osztályának vezetője kérdésünkre kifejtette, azzal, hogy a speciális oktatást és nevelést igénylő diákok a közeli városban tanulnak majd, a lehetőségeik kiszélesednek és nagyobb szakképzési kínálatból választhatnak, hiszen Békésen elérhetik a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény képzéseit. Ezzel párhuzamosan a fiatalok kényelmesebb környezetbe kerülnek. Az új elhelyezés pedig — s ebben az esetben ez is egy kiemelt szempont — az esélyegyenlőséget is jobban szolgálja.

A tarhosi épületben ugyanis, annak műemlék jellege miatt, nem lehetett megoldani az akadálymentes közlekedést.
A gyerekek egyébként Békésen, a Szánthó Albert utca 8. szám alatti kollégiumi épületben találhatnak otthonra, amelynek további fejlesztésére a megyei önkormányzat pályázatot nyújtott be. Az elméleti oktatásra a jövőben a diákotthon melletti épület ad helyet.

A zenepavilon funkciója viszont megmarad, s továbbra is helyet adhat a zenei napok programjainak. Emellett az épület jobb kihasználtsága érdekében a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar számára is új lehetőséget szán a megyei önkormányzat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!