Közélet

2008.04.24. 14:10

Pro Urbe-díjat kapott a nyugalmazott komlósi lelkész

Göncz Árpád köztársasági elnök 15 évvel ezelőtt nyilvánította várossá Tótkomlóst. Erre is emlékeztek a település alapítását Szent György napjához kapcsoló, csütörtöki ünnepi testületi ülésükön a komlósiak.

cs. i

Dr. Sztakó József polgármester arra emlékeztette hallgatóságát, mennyi értéket hagytak örökül elődeik. Fetser János országgyűlési képviselő elmondta, komoly előkészítő munka után 117 millió forint érkezik a városba. Ebből a Bocskai és még négy utca aszfaltozását oldhatják meg.

A város napján immár hagyomány a Pro Urbe díj átadása. Az idei évben Gyekiczky János evangélikus lelkésznek ítélte a város az elismerést, aki 1984-ben kezdte szolgálatát Tótkomlóson Koppány János utódaként. Nevéhez számtalan felújítás fűződik, és neki köszönheti a város az evangélikus óvodát és az 1994 óta működő szeretetotthont. Ő volt az, aki 1989-ben az ambrózfalvai gyülekezetet is átvette, majd Csanádalbertit, Pitvarost,  MezÕhegyest és Battonyát is.

Gyekiczky János parókus lelkészként tanítói feladatot is ellátott. Ezt példázza, hogy vezetéséve több segédlelkész is szolgált Tótkomlóson, köztük még egy református segédlelkész is, aki szintén itt töltötte gyakorlati idejét. Jó ökumenikus kapcsolatokat ápolt a helyi és az országos felekezetek vezetÕivel is. Szolgálatát 2002-ben, nyugdíjba vonulásával, 75 éves korában fejezte be. .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!