Közélet

2008.04.24. 19:59

Koszorús Oszkár lett Orosháza díszpolgára

Újratelepítésének 264. évfordulóját ünnepli Orosháza. A Zombáról vallásuk miatt elüldözött evangélikusok telepedtek le itt 1744-ben, Szent György napján. Az ünnep fényében azonban csak ritkán pásztáz az emlékezet korábbi időkre.

Cs. I.

Ezt tette Németh Béla polgármester köszöntőjében, a csütörtök esti városalapítási ünnepségen. Árpád magyarjaitól napjainkig kalauzolta az emlékezőket, majd a jelenre utalva így fogalmazott:

— Olyan küzdelemre kényszerülünk, amelyben tatárok, törökök is magunk vagyunk. Ma a megosztást, a viszályt, a belháborút gerjesztők állnak nyerésre. Alig látom jelét a szolidaritásnak. Orosháza eddigi történelmében pedig meghatározó szerepe volt az összefogásnak, a hitnek, a kitartásnak.

Ezen az estén adták a díszpolgári címet, melyet Koszorús Oszkár helytörténész vehetett át. Hárman Orosháza Városért kitüntetést kaptak: Jantos Istvánné, az Evangélikus Iskola és Gimnázium igazgatója, Dávid Károly volt határőrparancsnok (jelenleg Bács megyei főkapitány) és Szokup Lajos, akinek nevéhez fűződik az üveggyár Orosházára telepítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!