Közélet

2007.08.01. 13:02

Keleten még szőhetjük

Az infokommunikációs eszközök használatára is igaz, hogy a Duna vízválasztó: a keleti országrész lemaradt. Televíziója és mobiltelefonja már majdnem mindenkinek van, de a számítógép még mindig sok háztartásból hiányzik.

P. R.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) másodszor mérte fel a hazai háztartások infokommunikációs eszközellátottságának helyzetét, illetve az egyéni számítógép- és internethasználati szokásokat.

A 2006-os adatok szerint a magyarországi háztartások több mint 84 százaléka rendelkezik legalább egy mobiltelefonnal, csaknem fele számítógéppel; 32,3 százaléka internetkapcsolattal, 22 százaléka szélessávval csatlakozik a világhálóra. Televízó gyakorlatilag minden háztartásban van. A műsorok vétele elsősorban kábelen történik (64 százalékban). A mobiltelefon mindennapos eszköz lett, nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály körében is.  Általánossá vált, hogy telefoncsere esetén a fiatalabbak átadják készülékeiket az időseknek.

Az infokommunikációs eszközök legkevésbé Magyarország keleti régióiban terjedtek el, míg a Dunától nyugatra fekvő területek kedvezőbb ellátottsági arányokkal bírnak. A digitális megosztottság tehát földrajzilag jól körülhatárolható: a Duna ebből a szempontból is választóvonalnak tekinthető. Közép-Magyarország abszolút első, mivel mind ellátottság, mind használat szempontjából vezető pozíciót foglal el. A Nyugat-Dunántúl azonban — bár ellátottságban csak a negyedik helyen áll — a használatot illetően a második. A legkevésbé ellátott Dél-Alföld, használatban az ötödik helyre került.

A statisztikai hivatal elemzése szerint a munkahely, az oktatási intézmények és a nyilvános internetelérési pontok nyújtotta lehetőségeknek jelentős hatása van. Egy olyan régióban, ahol a foglalkoztatottság alacsonyabb, a munkaerő képzetlenebb és az oktatási intézmények pénzhiány miatt kevésbé felszereltek, az információs társadalomba való bekapcsolódás is lassabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!