Közélet

2007.04.18. 14:31

Minek nevezzelek? - Jézus és Júdás nem lehet a gyerek, de Áfonya igen

Fiúkból Bence, lányokból Anna született legtöbb tavaly. Különleges nevek is akadnak Békés megyében. Van, aki a Frézia, más a Priszcilla mellett döntött.

BEOL

Az Aba, Abos, Abony, Bence, Anna, Máté, Lili neveken gondolkodnak leggyakrabban a szülők, amikor születendő gyermeküknek nevet választanak. Ehhez képest kevésbé különlegeseket diktálnak be végül a kórházban. A fiúknál a Bence, a Máté és a Balázs, lányoknál az Anna, a Viktória és a Réka volt a legnépszerűbb név tavaly. Aki nem talál neki tetsző nevet, újat ajánlhat. Persze nem akármilyet. Néhány évvel ezelőtt egy Békés megyei házaspár Nérónak szerette volna elnevezni a fiát, de nem engedélyezte a Magyar Tudományos Akadémia. A Jézus sem jöhet szóba, ahogy a Júdás sem. A Júda, a Lorenzó, a Kelvin, a Dante, a Bodza, az Áfonya, a Búzavirág és az Angyalka ellenben szabad utat kapott, ahogy a Frézia is. Ez utóbbit egy békéscsabai pár kérvényezte.
— Frézinek, Frézának, Frézikének becézzük a lányomat — mondta Cseke Mihály. — Mivel valószínűleg március 14-én fogant, ezt a napot szerettük volna névnapnak is. Ezt azonban nem hagyták jóvá, így nincs hivatalos névnapja.
Szintén nem mindennapi név a néhány hete született Priszcilláé. A békéscsabai Pintérné Mitykó Mária lapunknak elmondta, mivel Jehova tanúi a férjével együtt, mindenképpen bibliai nevet szerettek volna. Gondolkodtak még a Sárán és az Eszteren is, de végül úgy döntöttek, hogy az alliteráció miatt Pintér Priszcilla legyen a jövevény.
A Vivien ma a negyedik leggyakoribb név. 1985-ben a mezőkovácsházi Zsótér Vivien volt a második a megyében, akit így kereszteltek el.
— Szüleim különleges nevet szerettek volna. A választás végül érdekesen alakult. Édesanyám egyik pólóján lévő felirat után lettem Vivien. Nem bántam meg, szeretem a nevem — mesélte a pécsi egyetemen tanuló lány.

Ezek is érdekelhetik