Közélet

2007.03.20. 18:56

Az ügyészség előtt a gyulai adatbotrány

Visszaélés különleges személyes adattal bűntettében a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kedden vádemelési javaslatot nyújtott be a Gyulai Városi Ügyészséghez. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az Országos Választási Bizottság feljelentése nyomán visszaélés személyes adattal bűncselekmény gyanúja miatt tavaly márciusban indított nyomozást.

Szőke Margit

Jogosulatlan adatkezelés miatt indult nyomozás

Úgy tudjuk, a kistérségi menedzser számítógépében talált nevek száma meghaladja a tízezret. Több, de hivatalosan meg nem erősített forrás szerint a volt gyulai kistérségi menedzser és a sarkadi polgármester egyik akkori közvetlen munkatársa a két gyanúsított férfi.

Dr. Fazekas Géza, a Békés Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta, az ügynek két terheltje van. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az Országos Választási Bizottság feljelentése nyomán visszaélés személyes adattal bűncselekmény gyanúja miatt tavaly márciusban indított nyomozást. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense tegnap arról tájékoztatott, hogy a nyomozást lezárták a gyulai adatügyben. Mint ismert, tavaly márciusban a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás egyik munkatársának számítógépén Békés megyei állampolgárok adatait találták. Olyan adatokat is, melyek politikai meggyőződésükre utalhatnak. Az adatokat a megtalálók március 14-én az Országos Választási Bizottságnak továbbították, amely feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon.
Az eljárás során igazságügyi számítástechnikai szakértő segítségével igyekeztek tisztázni, hogy milyen adatállományról van szó. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy azt is vizsgálták, miként kerültek a kistérségi munkatárs számítógépére az adatok, mikor és hogyan kezelték, módosították az állományt. A megyei főkapitányság a feltárt tények ismeretében állásfoglalást kért a nyomozás felügyeletét gyakorló ügyészségtől. Az állásfoglalás megérkezése után két férfit gyanúsítottként hallgattak ki. Mindkettőjüket visszaélés különleges adattal bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A politikai hovatartozás az adatvédelmi törvény alapján különleges személyes adatnak minősül. Az egyik gyanúsított az a férfi, akinek számítógépén az adatokat megtalálták. A másik, aki az adatokat továbbította az előbbinek.
Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folytatódik közben az a személyiségi jogi per, amelyet tavaly indított Tóth Imre akkori országgyűlési képviselő, Sarkad polgármestere Tóth Sándor volt gyulai alpolgármester és Lebenszky Attila gyulai kistérségi hivatalvezető ellen. Tavaly február 28-án a gyulai városházán, ahol a kistérség hivatala működött, a kistérségi menedzser számítógépén Sarkadra, köztük Tóth Imre és közvetlen munkatársai nevére küldött e-maileket találtak a hivatal munkatársai. A kistérségi menedzser munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt, számítógépét páncélszekrénybe zárták. A volt kistérségi menedzser és közjegyző jelenlétében tavaly március 14-én megnyitották a gép adatbázisát. Az adatokat eljuttatták az Országos Választási Bizottsághoz, amely bűncselekmény alapos gyanúja miatt nyomozást kért.
Tóth Imre személyiségi jogi pert indított Tóth Sándor és Lebenszky Attila ellen. A polgármester szerint az adatbázisügy befolyásolta a választói szavazatokat. A Békés Megyei Bíróságnál elfogultságot jelentett be a felperes, az ügyet a Szegedi Ítélőtábla a Bács-Kiskun Megyei Bírósághoz helyezte. A következő, az ötödik tárgyalás tanúk meghallgatásával május 21-én folytatódik Kecskeméten.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!