Közélet

2006.07.20. 22:10

Magyarországon első alkalommal rendeltek el hőségriadót

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás, azaz hősériadó lépett életbe Magyarországon az egyre nagyobb kánikula miatt. Erre eddig még soha nem volt példa - jelentette a Magyar Televízió Híradója.

BEOL

Hőségriadót az uniós kísérleti program szerint akkor kell elrendelni, ha legalább 3 napig 27 fok a napi középhőmérséklet. A meleg miatt az elmúlt napokban nyolc százalékkal nőtt az áramfogyasztás, most annyi áramot használnak a hűtésre, mint januárban a fűtésre. Korlátozásra egyelőre nem kell számítani.

Háromszor több ásványvíz fogyott el, mint egy átlagos nyári napon és a mentők is harminc százalékkal több riasztást kaptak a nagy meleg miatt.

Megállás nélkül járják a fővárost a locsolókocsik, így próbálják enyhíteni a forróságot. Naponta több ezer köbméter vizet locsolnak szét a lakótelepeken és a belvárosban, ahol a beton miatt 4-5 fokkal is melegebb lehet, mint a külvárosban.

A fülledt melegben mindenki úgy hűtötte magát, ahogy tudta, sokan a tiltás ellenére még a közkutakban is megmártóztak. A tartós kánikula miatt a legmagasabb fokú hőségriasztás lépett életbe.

Erre péntektől vasárnapig biztosan számítani lehet és a jövő hét elején is csak pár fokkal lesz hűvösebb. Hőségriadónál a tisztiorvosi szolgálat a korábbiaknál sűrűbben tájékoztatja a lakosságot, valamint az egészségügyi intézményeket a hőség kockázatairó l. Szigorúbban ellenőrzik a munkavédelmi előírások betartását is.

Ilyenkor kiemelt szempont a folyadékpótlás ellenőrzése, a hőfok ellenőrzése, a pihenőidő megadásának az ellenőrzése.

A hőség miatt a vasúti síneket is fokozottabban ellenőrzik, és ahol kell sebességkorlátozást vezetnek be. A kánikulában egyre több víz párolog el a Balatonból. A tó vízszintje 10 centit apadt, ezért egy időre le kellett zárni a Sió zsilipet.

-->

Ezek is érdekelhetik