Közélet

2006.05.24. 10:59

Leporolt közelmúlt - megjelent Béla Vali riportkötete

Emlékeznek még a sátánista testvérgyilkos tinédzserre? A feleségdaraboló gyulai tanáremberre? És a jó útra tért szatírra? Arra a nagyon sok értelmetlen halálra szűkebb környezetünkben, Békés megyében?

BEOL

Sok kis emlék közelmúltukból, melyeket igen nehéz felidézni, hiszen a tegnapi újsággal ezek is lomtárba kerültek. Holott a történetek bizony egy-egy regény lapjaira, vagy éppen egy-egy – akár hollywoodi – film kockáira kívánkoznának.
Nyilvánvalóan ez a hiányérzet vezette Béla Valit, a Békés Megyei Hírlap (korábban Népújság) riporterét, hogy ne hagyja veszni e történeteket. Ennek jegyében válogatta össze kedvenc írásait és jelentette meg őket Leporolt riportok címmel. Ám a korabeli történetek felidézésén túl többletet is kapunk: az esetek jó részében Béla Vali – jó tényfeltáró riporterhez méltóan – megvizsgálja az utóéletüket is.
A könyv öt fő részre tagolódik, a riporteri életműnek megfelelően: a Történelmi közelmúlt hazánk és Kelet-Európa emlékezetes történéseit dolgozza fel, a Hétköznapi politika közéletünk kevésbé látható dimenzióit tárja fel. A Bűn világa című fejezetben találhatók azok az esetek, amelyek az elmúlt évtizedekben leginkább megdöbbentették Békés megyét, s melyekből a bevezetőben is idéztünk. Az élet dolgai című fejezet elsősorban emberi sorsokat, különleges helyzeteket mutat be, illetve a zárófejezet úti beszámolókat tartalmaz. Az olvasói élményt képmelléklet teszi teljessé.
A Leporolt riportok időseknek, fiataloknak egyaránt ajánlani merjük: az előbbieknek azért, hogy ismét felidézhessék az elmúlt évtizedek legfontosabb történéseit, az utóbbiaknak pedig azért, hogy más dimenziókból is megismerjék szűkebb hazánk közelmúltbeli történetét.
A könyv – ahogy mondani szokás – kapható a jobb könyvesboltokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!