Közélet

2005.05.13. 14:22

Gyerekeket vertek át az álrendőrök

Békéscsabán május 10-én, kedden délután iskolából hazafelé tartó 11 éves gyermekeket állított meg két idegen. „Rendőrség, rutinellenőrzés!” – így szólították meg a két fiút. Elmondták nekik, hogy az iskolájukban lopás történt, ezért ellenőrizniük kell a táskáikat és a zsebeiket. Mint később kiderült, a két férfi nem rendőr volt, hanem közönséges csaló...

BEOL

A két férfi egy padhoz kísérte a fiúkat, akik a felszólításra kipakolták értékeiket. Egy-egy Nokia típusú mobiltelefon és 8.000 forint készpénz volt náluk. Az egyik férfi elővett egy nylon zacskót, és bele tette a két telefont. Azt mondták a fiúknak, hogy átnézik a készülékeket és azokat másnap reggel az iskola előtt visszaadják nekik.
A gyerekek otthon elmesélték a történteket szüleiknek, akik már akkor gyanúsnak érezték a dolgot. Arra gondoltak, hogy egy rendőri intézkedés valószínűleg nem így zajlik. Miután másnap reggel a gyerekek az iskolánál nem kapták vissza a telefonjaikat, a szülők ismeretlen tettesek ellen bejelentést tettek a rendőrségen.
A Békéscsabai Rendőrkapitányság munkatársai gondos adatgyűjtésbe kezdtek, melynek során látókörükbe került két férfi, akik már korábbról más esetek kapcsán ismertek voltak számukra – tájékoztatta szerkesztőségünket Szombati Andrea sajtóreferens.

K. G. 18 éves és N. Z. 31 éves békéscsabai lakosokat május 11-én őrizetbe vette a rendőrség. A két férfi elmondta, hogy közösen tervelték ki a dolgot. Tudomásuk volt arról, hogy a két fiúnál lehet mobiltelefon és némi készpénz is. Mikor megállították őket, egy zacskóba tett lepecsételt orvosi igazolást mutattak fel „rendőr igazolványként”, majd átvizsgálták a fiúk csomagjait és a ruházatukat. Elvették tőlük a pénzt és a két telefont, majd megígérték, hogy másnap visszaadják a dolgokat. A cselekmény elkövetése után Békéscsabán egy belvárosi üzletben azonban túladtak a készülékeken, melyekért húszezer forintot kaptak.
A két férfi ellen csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Nem minden a sárga mellény!

A gyerekek elmondták, hogy amikor megállította őket a két férfi, sárga mellény is volt rajtuk. Elképzelhető, hogy egy sok üzletben kapható, ún. „láthatósági mellénnyel” tévesztették meg őket, és a mellény láttán elhitték, hogy tényleg rendőrökkel van dolguk.

A rendőröket azonban nem csak a „RENDŐRSÉG” feliratú sárga mellényükről lehet felismerni. A civil ruhás rendőröknek is van szolgálati igazolványa és jelvénye. Ha intézkedésre kerül sor, ezek bemutatását az állampolgárok kérhetik, és kérjék is azért, hogy meggyőződjenek róla: valódi rendőrökkel van dolguk.

Fontos továbbá az is, hogy a lefoglalt tárgyakról minden esetben jegyzőkönyv készül. Ezt a tárgy tulajdonosa és az intézkedő rendőr is aláírja, abból egy példány az ellenőrzött személyt illeti meg.

A rendőröket azonban nem csak a „RENDŐRSÉG” feliratú sárga mellényükről lehet felismerni. A civil ruhás rendőröknek is van szolgálati igazolványa és jelvénye. Ha intézkedésre kerül sor, ezek bemutatását az állampolgárok kérhetik, és kérjék is azért, hogy meggyőződjenek róla: valódi rendőrökkel van dolguk.

Fontos továbbá az is, hogy a lefoglalt tárgyakról minden esetben jegyzőkönyv készül. Ezt a tárgy tulajdonosa és az intézkedő rendőr is aláírja, abból egy példány az ellenőrzött személyt illeti meg. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!