Kék hírek, bulvár

2013.03.11. 19:33

Megelőzéssel és ellenőrzéssel vigyáznak a bringásokra

A rendőrség idén kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros és gyalogos balesetek megelőzésére, visszaszorítására. A forgalomban betöltött arányukhoz mérten országos és megyei viszonylatban is magas volt tavaly azon balesetek aránya, melyeknek gyalogos vagy kerékpáros volt az okozója.

Ny. L.

A megyében ugyan évről évre csökken a kerékpáros okozók száma (tavaly az összes okozó 24,3 százaléka, vagyis 126 biciklis), de még mindig magasan a 13 százalékos országos átlag felett van. Összesen 209 olyan baleset történt a múlt évben megyénkben, melynek egy vagy több biciklis volt érintettje. Közülük öten életüket vesztették, 72-en súlyosan, 128-an pedig könnyebben sérültek, 33 biciklis nem szenvedett sérülést.

Az is igaz, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva Békésben közlekednek a legtöbben biciklivel. Rendszeresen találkozni kerékpáros-kerékpáros ütközéssel, tavaly 27 ilyen eset történt, kerékpárúton 43 biciklis baleset következett be 2012-ben, 41 esetben pedig a kerékpáros magától esett el.    
Albert István, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hangsúlyozta, az elmúlt években végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal. Előfordulnak olyan esetek is, amikor a biciklisek szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket, például a tiloson haladnak át. A balesetek gyakran a kerékpárosok ittas állapota miatt következtek be. A 126 kerékpáros okozó közül 26-an ittasan kerékpároztak.

Albert István kitért arra: a balesetben résztvevő gyalogosok száma 46-ról 52-re emelkedett a múlt esztendőben. Hat gyalogos életét vesztette balesetben, 21-en súlyosan, 24-en könnyebben sérültek. Tizenkilenc gyalogos szabályszegésével maga idézte elő a balesetet, közülük heten ittasak voltak. Három olyan eset történt 2012-ben, amikor a gyalogost sötétedés után, lakott területen kívül ütötték el, egyikük sem viselte a kötelezően előírt láthatósági mellényt.  

A sajtószóvivő elmondta, a fentiek miatt ebben az évben továbbra is szükséges a rendőrség részéről a fokozott felvilágosító tevékenység, valamint a közúti célellenőrzések fenntartása.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!