Kék hírek, bulvár

2009.06.18. 18:45

Privát kopók gyermekek nyomában

A magánnyomozók tevékenysége bővült: a házastársak, üzletfelek ellenőrzése mellett újabban a módosabb családok gyermekeinek megfigyelése is megjelent.

G. E.

— A legtöbb megbízás még mindig a vállalkozói szférából érkezik. Az üzletemberek szeretik előre megismerni leendő munkatársaikat, partnereiket, s ehhez bizony jól jön az általunk elvégzett, teljesen objektív környezettanulmány — árulta el Borbíró Zoltán, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Békés megyei elnöke, aki maga is rendelkezik magánnyomozói engedéllyel.

Mint megtudtuk, a detektívek ilyenkor elsősorban arra nézve gyűjtenek adatokat: mennyire megbízható az adott személy, milyen a családi háttere, kapcsolatrendszere, de még arra is fény derülhet, van-e káros, veszélyes szenvedélye.

A nagyobb magánvagyont felhalmozó családok gyermekei esetenként maguk is bűncselekmény sértettjeivé válhatnak, de jellemzőbb, hogy elővigyázatlanságuk miatt tippeket adnak a bűnözőknek — sorolta Borbíró Zoltán. Ha egy gyerek azzal henceg a társaságban, hogy mikor, mennyi időre utazik el a család egy távoli országba vakációzni, azzal azt is elárulta, mikor üres a ház.

Ha korábban még a vagyont érő kocsiról, festményekről, esetleg az értékőrző rejtekhelyről is fecsegett, tálcán kínálta a lehetőséget a betörőknek. Az ilyen esetek megelőzésében segíthetnek a magánnyomozók, akik szakszerűen feltérképezik a gyerek baráti körét, szokásait. A legjobb megoldás persze az lenne, ha az őszinte családi légkörben a szülő elől semmit sem titkolna el csemetéje.

Esetenként a rendőrség is együttműködik a magándetektívekkel, például akkor, ha a közös munka, az információcsere hozzájárulhat a nyomozás eredményességéhez — tudtuk meg dr. Virág Zsuzsánnától. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense ugyanakkor elmondta: megyénkben jelenleg tizenegy személynek van működési engedélye magánnyomozó tevékenység végzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!