Kék hírek, bulvár

2008.06.19. 13:58

Békésben tizenhét „döglött ügy” aktáját porolják le

Címkék#Bűnesetek

Megyénkben 17 emberölés, halált okozó testi sértés és eltűnés ügyében rendelték el az eljárások felülvizsgálatát. Ezekben az ügyekben korábban az elkövető ismeretlen volta miatt szüntették meg, illetve függesztették fel a nyomozást vagy az ismert gyanúsítottal szemben bizonyíték hiányában szüntették meg az eljárást.

ny. l.

(Az országos rendőrfőkapitány a közelmúltban rendelte el a még el nem évült emberölésekkel, gyanús eltűnésekkel kapcsolatban folytatott eljárások felülvizsgálatát, és a nyomozások esetleges újraindítását.)

Megyénkben több büntetőügy elrendelését megelőzte a sértett eltűnése miatti államigazgatási eljárás, így volt ez a meggyilkolt gyulai Szathmáry Nikolett esetében is. Történt egy olyan gyanús eltűnés is megyénkben, melyben nem rendeltek ugyan el nyomozást, viszont az eltűnésre nem találtak magyarázatot, és a körülmények bűncselekmény elkövetésének a lehetőségét vetették fel.

A nyomozások közül több bűncselekménynél az elkövetőt illetően a nyomozóhatóságok konkrét információval bírtak, azonban az eljárás további folytatásához elegendő adatok nem álltak rendelkezésre.
Az ügyek vizsgálatáról külön-külön összefoglaló és értékelő jelentést készít a megyei főkapitányság bűnügyi osztálya, ezen jelentések minden esetben tartalmazzák a helyszíni szemle, a tanúkihallgatások, a szakértői vélemények adatait, valamint az egyéb adatgyűjtések eredményét.

Ma már újabb technológiák állnak rendelkezésre

Szükség esetén újabb szakértői vizsgálatok elvégzésére tesznek javaslatot, különös tekintettel a DNS-mintákat tartalmazó nyomokkal kapcsolatos vizsgálatokra. Ilyen  például a haj- és a vérminták DNS-vizsgálata. (Az 1990-es évek végéig Magyarországon DNS-vizsgálatok elvégzésére nem volt lehetőség). További lehetőség rejlik a daktiloszkópia - ujjlenyomat-szakértés területén -, mivel közel 8 éve valamennyi, szándékos bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként kihallgatott embertől a bÛnügyi nyilvántartás számára ujj- és tenyérnyomatot rögzítettek. 

Az adatok értékelése után indokolt esetben az elkövető személyének a megállapítása vagy a bizonyítékok beszerzése érdekében felkutatják és kihallgatják azokat, akiket szükséges. A megyei főkapitányságon már korábban is ellenőriztek büntetőeljárásokkal kapcsolatos új információkat. Néhány ilyen ügyről is szólt Kunos Gyula, a főkapitányság sajtóreferense.

Már korábban is ellenőriztek büntetőeljárással kapcsolatos új információkat

— Eltűnés után emberölés miatt nyomoztunk a gyulai Szathmáry Nikolett esetében — mondta a referens. — A kislány 1998. január 14-én 16 óra körüli időben a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központból a lakására indult, de oda nem érkezett meg, majd 2001. február 20-án Gyulán a 44-es főút bevezető szakasza melletti, náddal fedett csatorna partján a holttestét megtalálták. Az ügyben 3 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki, ez jelenleg is érvényben van.

Büntetőeljárást folytat a rendőrség ismeretlen tettes ellen, aki 1996. október 29-31. között egy gerendási tanyán megölte Farkas Dénes Józsefet, és onnan különböző értékeket tulajdonított el.

Újra vizsgálódtak a kollégák abban az ügyben is, amikor 1997. február 23-ra virradó éjszaka egy  mezőkovácsházi családi házban ismeretlen tettes megölte az ott lakó Lovász Károlyt és Lovász Károlynét, és onnan különböző értékeket tulajdonított el.

2001. május 16-ra virradó éjszaka megtámadott két iráni pihenő kamionost a Veszely-csárdánál a parkolóban valaki és a sértettekre lövéseket adott le. Ennek következtében az egyik sértett a helyszínen meghalt, a másik maradandó fogyatékosságot szenvedett. Ezen ügyben jelenleg is szakértői vizsgálatok vannak folyamatban. Tettes még egyik ügyben sincsen. A fenti három ügyben a nyomravezető részére egymillió forintot ajánlottak fel, ez jelenleg is érvényben van.

2004-ben volt a megye területén az utolsó két olyan emberölés, melyben a nyomozások során beszerzett bizonyítékok alapján megalapozott gyanú merült fel az elkövetők kilétére. Azonban a bizonyítékok, bizonyítékláncolatok a felügyeletet ellátó főügyészég  szerint a vádemeléshez szükséges szintet nem érték el, így a  büntetőeljárásokat bizonyíték hiányában meg kellett szüntetni. Mindkét emberölés Gyula külterületén a tanyavilágban történt, idős, egyedülálló emberek sérelmére, 2004. március 9-18., illetve 2004. július 31. és augusztus 4. között. 

Az élet elleni bűncselekmények esetében a visszatérő munkavégzést példázza az a büntetőeljárás, melyben az ismeretlen elkövető elleni hajsza még 1995-ben kezdődött, ugyanis 1995. június 17-ről 18-ra virradó éjszaka ismeretlen elkövető egy békéscsabai férfit a lakásán egy fejszével fejbe vágott, késsel mellbe szúrt, és a sértett a helyszínen életét vesztette. A bűncselekményt Mihai C. román férfi követte el, akit 2003-ban fogtak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!