Kék hírek, bulvár

2008.06.19. 13:58

Békésben tizenhét „döglött ügy” aktáját porolják le

Megyénkben 17 emberölés, halált okozó testi sértés és eltűnés ügyében rendelték el az eljárások felülvizsgálatát. Ezekben az ügyekben korábban az elkövető ismeretlen volta miatt szüntették meg, illetve függesztették fel a nyomozást vagy az ismert gyanúsítottal szemben bizonyíték hiányában szüntették meg az eljárást.

ny. l.

(Az országos rendőrfőkapitány a közelmúltban rendelte el a még el nem évült emberölésekkel, gyanús eltűnésekkel kapcsolatban folytatott eljárások felülvizsgálatát, és a nyomozások esetleges újraindítását.)

Megyénkben több büntetőügy elrendelését megelőzte a sértett eltűnése miatti államigazgatási eljárás, így volt ez a meggyilkolt gyulai Szathmáry Nikolett esetében is. Történt egy olyan gyanús eltűnés is megyénkben, melyben nem rendeltek ugyan el nyomozást, viszont az eltűnésre nem találtak magyarázatot, és a körülmények bűncselekmény elkövetésének a lehetőségét vetették fel.

A nyomozások közül több bűncselekménynél az elkövetőt illetően a nyomozóhatóságok konkrét információval bírtak, azonban az eljárás további folytatásához elegendő adatok nem álltak rendelkezésre.
Az ügyek vizsgálatáról külön-külön összefoglaló és értékelő jelentést készít a megyei főkapitányság bűnügyi osztálya, ezen jelentések minden esetben tartalmazzák a helyszíni szemle, a tanúkihallgatások, a szakértői vélemények adatait, valamint az egyéb adatgyűjtések eredményét.

Ma már újabb technológiák állnak rendelkezésre

Szükség esetén újabb szakértői vizsgálatok elvégzésére tesznek javaslatot, különös tekintettel a DNS-mintákat tartalmazó nyomokkal kapcsolatos vizsgálatokra. Ilyen  például a haj- és a vérminták DNS-vizsgálata. (Az 1990-es évek végéig Magyarországon DNS-vizsgálatok elvégzésére nem volt lehetőség). További lehetőség rejlik a daktiloszkópia - ujjlenyomat-szakértés területén -, mivel közel 8 éve valamennyi, szándékos bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként kihallgatott embertől a bÛnügyi nyilvántartás számára ujj- és tenyérnyomatot rögzítettek. 

Az adatok értékelése után indokolt esetben az elkövető személyének a megállapítása vagy a bizonyítékok beszerzése érdekében felkutatják és kihallgatják azokat, akiket szükséges. A megyei főkapitányságon már korábban is ellenőriztek büntetőeljárásokkal kapcsolatos új információkat. Néhány ilyen ügyről is szólt Kunos Gyula, a főkapitányság sajtóreferense.

Már korábban is ellenőriztek büntetőeljárással kapcsolatos új információkat

— Eltűnés után emberölés miatt nyomoztunk a gyulai Szathmáry Nikolett esetében — mondta a referens. — A kislány 1998. január 14-én 16 óra körüli időben a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központból a lakására indult, de oda nem érkezett meg, majd 2001. február 20-án Gyulán a 44-es főút bevezető szakasza melletti, náddal fedett csatorna partján a holttestét megtalálták. Az ügyben 3 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki, ez jelenleg is érvényben van.

Büntetőeljárást folytat a rendőrség ismeretlen tettes ellen, aki 1996. október 29-31. között egy gerendási tanyán megölte Farkas Dénes Józsefet, és onnan különböző értékeket tulajdonított el.

Újra vizsgálódtak a kollégák abban az ügyben is, amikor 1997. február 23-ra virradó éjszaka egy  mezőkovácsházi családi házban ismeretlen tettes megölte az ott lakó Lovász Károlyt és Lovász Károlynét, és onnan különböző értékeket tulajdonított el.

2001. május 16-ra virradó éjszaka megtámadott két iráni pihenő kamionost a Veszely-csárdánál a parkolóban valaki és a sértettekre lövéseket adott le. Ennek következtében az egyik sértett a helyszínen meghalt, a másik maradandó fogyatékosságot szenvedett. Ezen ügyben jelenleg is szakértői vizsgálatok vannak folyamatban. Tettes még egyik ügyben sincsen. A fenti három ügyben a nyomravezető részére egymillió forintot ajánlottak fel, ez jelenleg is érvényben van.

2004-ben volt a megye területén az utolsó két olyan emberölés, melyben a nyomozások során beszerzett bizonyítékok alapján megalapozott gyanú merült fel az elkövetők kilétére. Azonban a bizonyítékok, bizonyítékláncolatok a felügyeletet ellátó főügyészég  szerint a vádemeléshez szükséges szintet nem érték el, így a  büntetőeljárásokat bizonyíték hiányában meg kellett szüntetni. Mindkét emberölés Gyula külterületén a tanyavilágban történt, idős, egyedülálló emberek sérelmére, 2004. március 9-18., illetve 2004. július 31. és augusztus 4. között. 

Az élet elleni bűncselekmények esetében a visszatérő munkavégzést példázza az a büntetőeljárás, melyben az ismeretlen elkövető elleni hajsza még 1995-ben kezdődött, ugyanis 1995. június 17-ről 18-ra virradó éjszaka ismeretlen elkövető egy békéscsabai férfit a lakásán egy fejszével fejbe vágott, késsel mellbe szúrt, és a sértett a helyszínen életét vesztette. A bűncselekményt Mihai C. román férfi követte el, akit 2003-ban fogtak el.

Címkék#Bűnesetek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!