Kék hírek, bulvár

2008.05.15. 19:34

Nem jogerősen fél évet kapott a korrupcióval gyanúsított határőr

Hat hónap börtönre ítélte elsőfokon a Békés Megyei Bíróságon ma dr. Mázor Róbert büntetőtanácsa Ú. I.-t, a magyar határőrt, aki tavaly januárban kétszer is pénzt kért nemlétező szabályra hivatkozva három román utazótól a gyula—varsándi határon. Az ítélet nem jogerős, a vesztegetési ügy Szegedi Ítélőtábla elé kerül.

sz. m.

A ,,kékszemű magyar határőr" mindvégig tagadott. Románia 2007. január elsejei európai uniós csatlakozása után egy ellenőrzési ponton teljesítenek szolgálatot a magyar és a román határőrök. Tavaly január 23-án és január 31-én ugyanaz a magyar határőr teljesített szolgálatot és ugyanaz volt a neki tolmácsoló román határőr is a kilépő, a varsándi oldalon.

A magyar határőrt a ,,kékszemű magyar határőrként" emlegették később a román utasok. A vesztegetési ügy megjárta a román és a magyar hatóságot. A román hatóság megállapította, hogy a magyar határőr pénzt kért, ebből a román határőrök nem részesedtek. Az eljárást megszüntették.

A magyar határőr arra hivatkozva kért kétszer is pénzt, hogy a Gyulán bérelt utánfutó kölcsönadási szerződésén nincs közjegyzői hitelesítés. Ilyen okirat azonban nem kellett a határátlépéshez. Kiderült már akkor, amikor a román utasok visszavitték az utánfutót.

Először 40 eurót adtak, majd 20-at a második alkalommal. A magyar határőr kevesellte és azt mondta, erre többet nem jöhetnek át. Noha a tolmács az egyik román határőr volt, az utasok látták, a pénzt a magyar tette el, illetve csak ő vehette ki az így kibélelt forgalmi engedélyből.

A bíróság a börtön mellett pénzbüntetést, közügyektől eltiltást is kiszabott a schengeni határon, magyar egyenruhában vesztegetést elkövetőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!