Hírek

2017.01.28. 09:12

Veronai buszbaleset: csúszik a két legsúlyosabb sérült hazaszállítása, egyiküket műteni kell

Címkék#Hírkereső

Valamennyire javult a veronai buszbaleset Olaszországban ápolt egyik súlyos sérültjének állapota, akin korábban koponyaműtétet is el kellett végezni – közölte tegnap Szijjártó Péter.

MW Központi Szerkesztőség

A külgazdasági és külügyminiszter szerint, ha ez a tendencia marad, akkor két hét múlva hazaszállíthatják. A másik, égési sérüléseket szenvedett, válságos állapotban lévő sérült stabil állapotban van, a közeljövőben műtétet végezhetnek rajta. A balesetben elhunyt 16 áldozat, valamint a veronai Brogo Trento kórházban kezelt két súlyos sérült pontos azonosítása még mindig folyamatban van. A családtagoktól vett DNS-minták már egy milánói laboratóriumban vannak, a vizsgálat előreláthatóan a jövő héten zárul le.

Girolamo Lacquaniti, a közúti rendőrség parancsnoka szerint ilyen súlyos balesetet még az olasz közutakon szolgáló kollégák közül is kevesen láttak.
A magyar autóbusz mögött haladó szlovák kamionsofőr visszaemlékezését, miszerint az autóbusznak kerékproblémái voltak, semmilyen vizsgálat nem támasztotta alá. Mint ahogykorábban megírtuk, nincs műszaki hibára utaló jel, a tűz nem volt azonnali. Egy olasz szakorvos egy televíziós műsorban beszélt arról, hogy a sofőr feltételezett reakcióhiánya, valamint az, hogy az autóbusz jobbra tért le, tipikus jelei a volánnál való hirtelen elalvásnak.

Az egyik buszvezető, K. Zoltán felesége elmondta: férjének nem is kellett volna a buszon lennie, csak barátja kérésére ugrott be váltótársnak, akivel a régi munkahelyükről ismerték egymást. „Mindketten vidám emberek, gyakran összejárt a családunk. Szombaton kora reggel bekapcsoltam a tévét, így értesültem róla, hogy baleset érte a férjem buszát. Idős édesanyámmal sírva néztük a szörnyű képsorokat, és nem hittünk a szemünknek. Próbáltam hívni Zolit, de nem sikerült. Rosszat sejtettem” – mondta könnyek között a Lokálnak.

A Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának társelnöke, Komlósi Annamária arról beszélt az InfoRádiónak, hogy nem tudják még elkezdeni a buszbalesetet túlélő diákjainak pszichoterápiáját. Még legalább egy hónapnak el kell telnie az első kezelésekig. „Most csak az a dolgunk, hogy a diákok biztonságban érezzék magukat és a normális mentális állapotuk visszaálljon” – mondta a szakember. Szerinte a feldolgozás folyamata egyéni, van, aki már tud beszélni a történtekről, és van, aki még nem.

MW Központi Szerkesztőség -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!