Hírek

2016.12.31. 09:41

Perdöntő koronatanú az Aranykéz utcai robbantás ügyében – Rohac egy teraszról élesítette a bombát

Milos Kastan egyértelműen Portikra vallott.

BAMA

Hamarosan másodfokú ítéletet hirdet a magyar maffiaháború legvéresebb gyilkosságait érintő büntetőperben a Fővárosi Ítélőtábla. Az ügyészség a diszkókirály Vizoviczki László vallomását is felhasználja annak bizonyítására, hogy az olajbizniszben utazó energolos Portik Tamás előre tudta, Jozef Rohác robbantással fogja kivégezni az olajügyek koronatanúját. Tudta, hogy Boros Tamást a pesti belvárosi Aranykéz utcában ölik meg, és több halott is lehet a helyszínen – írta tegnap a Pestisracok.hu a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek a táblabírósághoz eljuttatott, a portál által megszerzett fellebbezésére hivatkozva. Borosról még azt is gondolták, hogy rendőrspicli is.


A költségvetési csalással és rendőrök megvesztegetésével is megvádolt Vizoviczki vallomásából ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy Portik volt a megrendelő, az ő parancsára likvidálhatta Rohác ilyen brutálisan és látványosan Borost. Az elsőfokú ítélet írásos indokolásából derült ki, hogy az ügy szlovák koronatanúja szerint az elsőrendű vádlott egy teraszon ülve robbantotta fel a magyar alvilág „fekete bárányát”. Ez már csak azért is érdekes, mert a bíróság az összes magyar koronatanú vallomását kizárta, ellenben hitelesnek ítélte Rohác korábbi szlovák bűntársainak állításait.


A legrészletesebb, a felbujtóra is kiterjedő vallomást Milos Kastan tette. Neki, illetve a többi közvetett bizonyítéknak köszönhetően lehetett kétséget kizáróan kimondani Portik bűnösségét. A gengszter írásban tett vallomásában közölte, először 1998 februárjában járt Magyarországon. Rohác ekkor említette neki, hogy a csoportnak, amelynek dolgozik, két vezetője előzetes letartóztatásban van, viszont a legfiatalabb, szökésben lévő, Bokszoló becenevű főnöke szívesen találkozna vele. A találkozót 1998 áprilisában, egy vidéki házban tartották. A férfit 170 centiméter magas, fekete hajú, harminc év körülinek írta le. Később, már a rendőrségi kihallgatásán egy fényképtabló alapján azonosította is Portikot.
Kastan szerint Portik sürgette Rohácot, aki később panaszkodott is társának, hogy „nyomás alatt van”, de közben Szlovákiában is végre kellene hajtania egy merényletet. Rohác azt is elmondta neki, hogy magyarországi főnöke figyelteti Borost, és amikor ő hetente Magyarországra jön, akkor az összegyűjtött információkat közlik vele.Kitért arra is, hogy ki szerezte be a robbanóanyagot. Rohác először egy erre a célra felszerelt postaládába rejtett bombával akarta kivégezni az olajügyek koronatanúját, Borost, ám ezt végül Portik elvetette. Ezután dőlt el, hogy az Aranykéz utcán parkoló Polski Fiatba rakják a pokolgépet.


Rohác a robbantás után Prágában találkozott Milos Kastannal, akinek pontosan elmesélt mindent. Egy teraszon ült, és a házi készítésű bombát onnan indította el, amikor meglátta a sértettet az autó mellett elhaladni, de az asztalon lévő üvegpohár a detonációtól szétment és egy üvegszilánk a mellkasába fúródott, így ő maga is megsebesült. Sérüléseit Szlovákiában látták el.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!