Hírek

2012.03.14. 18:38

Gyurcsányéknak ebben a ciklusban aligha lesz frakciójuk

A következő parlamentben már öt fővel is lehet majd képviselőcsoportot alakítani.

origo.hu/mti

Egészen biztosan nem alakíthat majd frakciót a Demokratikus Koalíció tíz képviselője, aki Gyurcsány Ferenc vezetésével tavaly október végén lépett ki az MSZP képviselőcsoportjából - értesült az [origo].

A Fidesz frakciója által órákon belül benyújtandó, az Országgyűlésről szóló törvény tervezete ugyanis kiköti, hogy képviselőcsoportot csak a választáson elindult és mandátumot szerző pártok képviselői alakíthatnak, és az adott politikai szervezet nevében. A frakcióalakításhoz szükséges létszám ebben a ciklusban nem változik, a 2014-től már csak 199 fős parlamentben azonban öt fő is elegendő lesz ehhez.

A törvényt heteken belül elfogadhatja a parlament, és azonnal hatályba is léphet. A Demokratikus Koalíció tagjai a jelenlegi szabályok szerint hat hónapos moratórium után alapíthatnának frakciót. Ez április 24-én jár le, de addig hatályba léphet az új jogszabály.

A Demokratikus Koalíció nemzetközi szervezetekhez fordul segítségért, ha nem alakíthat frakciót - mondta Varju László pártigazgató az MTI-nek. Hozzátette, hogy az MSZP-ből tavaly kivált tíz képviselő októberben jelentette be, hogy frakciót kívánnak alakítani, és a házbizottságtól visszaigazolást kaptak arra, hogy erre hat hónap elteltével sor kerül. Szerinte ha a Fidesz bármilyen ok miatt úgy dönt, hogy ezt "visszamenőleges jogalkotással megakadályozza," akkor számolnia kell az ügy nemzetközi vonatkozásaival is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!