Hírek

2010.11.02. 08:25

Növekedésellenes az adóátrendezés, csökken az államadósság

A 2011. évi adóátrendezés lehető teszi az államháztartási hiány csökkenését 3 százalék alá

GKI

A 2011. évi adóátrendezés lehető teszi az államháztartási hiány csökkenését 3 százalék alá, de rövid és hosszú távon egyaránt hátrányos a gazdasági növekedés szempontjából - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzésében, amely az Erste Bank együttműködésében készült.

A GKI előrejelzése szerint 2011-ben 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés várható, de a lakosság fogyasztása legfeljebb egy százalékkal bővül, miközben megtakarításai tovább emelkednek.

A gazdaságkutató friss elemzésében rögzíti: az új kormány megalakulása óta éves szinten a GDP 2,5 százalékát meghaladó mértékben jelentette be átmeneti adó- és járulékterhek kivetését. Három évig sújtja különadó a pénzintézeti, az energia és a telekommunikációs szektort, továbbá a bolti kereskedelmet. 14 hónapon át 2,8 millió embertől veszik el a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetését. Csökken az alkalmazottak adójóváírási lehetősége.

Ezzel párhuzamosan a kormány 2011-ben a személyi jövedelemadó rendszeren keresztül - az egykulcsos szja bevezetésével, a gyerekkedvezmény növelésével - a GDP csaknem 2 százalékával egyenlő összegben kíván célzott lakossági jövedelemnövelő intézkedéseket tenni. A kedvezményezett kör mintegy 1 millió dolgozó, a gyermekes családok és a fehér gazdaságban magas jövedelmet elérő mintegy 500 ezer munkavállaló, de ezek közül különösen a havi 500 ezer forint felett kereső körülbelül 150 ezer ember - áll a GKI elemzésben.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!