Hírek

2010.10.01. 13:25

Az átlagos jövedelműeket fenyegeti leginkább a nyugdíjválság

Havonta mintegy 45 ezer forintot kellene félretenni a pénzügyileg stabil időskorhoz.

Világgazdaság

A következő ötven évben nyugdíjba vonuló ötmillió magyarnak átlagosan havonta 45 ezer forintot kellene félretenni ahhoz, hogy nyugdíjaséveiben ne kelljen nélkülöznie – derül ki az Aviva csoport európai felméréséből. A helyzet a többi uniós országban sem megnyugtató. Európa lakosságának évente 1900 milliárd euró többletmegtakarításra lenne szüksége ahhoz, hogy nyugdíjaséveiben is elfogadhatónak ítélt életszínvonalat tudjon fenntartani. Ez a szám az Európa Unió idei GDP-jének 19 százalékát teszi ki, ez megegyezik azzal a gazdasági mentőcsomaggal, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF meghatározott 2010 májusában a pénzügyi válság kezelésére.

A tanulmány szerint ez a hatalmas összeg szükséges ahhoz, hogy az emberek hozzájussanak a nyugdíjaséveiket megelőző jövedelmük átlagosan 70 százalékához, s így ne csökkenjen komoly mértékben az aktív éveikben kialakított életszínvonaluk. „Az Aviva célja az volt, hogy a számok erejével hívja fel az európai uniós országok kormányai és lakosai figyelmét a hiány döbbenetes mértékére” – hangsúlyozta Bartók János, az Aviva Életbiztosító vezérigazgatója.

Hozzátette: a nyugdíjhiány olyan nagyra nőtt, hogy azt egyszeri akciókkal vagy reformlépésekkel már nem lehet kezelni, öszszehangolt európai stratégiára van szükség kormányzati és egyéni szinten.
Bartók szerint Magyarországon a lakosság átlagos éves megtakarítását egyénenként 532 ezer forinttal kellene megnövelni ahhoz, hogy a nyugdíjollót teljesen be lehessen zárni. A hiány legérzékenyebben a nyugdíjba menetelhez közel állókat és az átlagos jövedelemmel rendelkezőket érinti.

A fiatalok kedvezőbb helyzetben vannak, mivel nekik több idejük van elkezdeni a rendszeres megtakarítást, alacsonyabb összegekkel. A magas jövedelműeknek szintén lehetőségük van felhalmozott vagyonukból finanszírozni a nyugdíjhiányt, míg az alacsony jövedelműek esetében kevésbé lesz érezhető az időskori életszínvonal-csökkenés. A nőket hátrányosabban érintheti a nyugdíjhiány, mivel alacsonyabb foglalkoztatottságuk és kisebb jövedelmük miatt a nekik járó ellátás összege elmarad a férfiakétól. Várható élettartamuk viszont hosszabb, így nyugdíjaséveikben a létminimumhoz közeli összegből kell megélniük.

Annak érdekében, hogy a magyar lakosság fenntartsa az aktív éveiben kialakított életszínvonalát, tudatos öngondoskodásra lenne szükség, a megkérdezettek viszont úgy látják, nyugdíjaskori jövedelmük zöme az államtól érkezik majd. A lakosság a legtöbb európai országban egyébként aggódik amiatt, hogy nem lesz elegendő jövedelme, amikor visszavonul. A többség úgy véli, munkajövedelmének legalább az 50 százalékára szüksége lesz a minimális létfenntartáshoz, de elégedettebb lenne, ha annak 75 százalékát kapná kézhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!