Hírek

2010.09.27. 16:24

Vádat emeltek Budaházy és társai ellen

Vádat emelt hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy György és 16 társa ellen terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt - közölte a főügyészség vezetője. Keresztes Imre közleményében azt írta: az ügy 24 ezer oldalnyi nyomozati iratát benyújtották a Fővárosi Bíróságnak.

MTI

A főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével felbujtóként vádolja. A vádlottak többségét ugyancsak terrorcselekmény bűntette -, illetve a Csintalan Sándor sérelmére elkövetett cselekmény kapcsán aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette és kifosztás bűntette - elkövetésével vádolja a főügyészség.

Keresztes Imre közlése szerint a vádlottak közül 16-an cselekményeiket a Budaházy György vezette bűnszervezet tagjaként követték el. A cselekményeket "Katonai Parancsnokság" néven "Budaházy György utasítására, huzamos együttműködés keretében szervezetten valósították meg, céljuk ilyen jellegű cselekmények elkövetése volt" - írta közleményében a főügyész.
 
A 34 oldalas vádirati tényállás lényege szerint Budaházy György 2007 elején egy több személyből álló - "Hunnia Mozgalomnak" nevezett – csoportot hozott létre, és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket.
 
A csoport tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13-a és 16-a között hajtották végre Hiller István és Kóka János országgyűlési képviselők ingatlanai ellen az általuk "figyelmeztető akciónak" nevezett fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat.

Budaházy György az ügyészség szerint a csoport tagjaival való kapcsolattartás során "Katonai Parancsnokság" néven jelölte magát. Utasítására a csoport tagjai 2008. február 7-éről 8-ra virradóra Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtottak végre országgyűlési képviselők ingatlanai ellen Molotov-koktélos támadásokat, így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását.


 
A Hír TV szerkesztőségébe 2008. február 10. napján elektronikus levelet küldtek az alábbi tartalommal: "A péntek hajnali lángok emlékeztessenek minden hazaárulót arra, hogy hol a nem gomb. Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg".
 
A vádirat szerint ők követték el a főváros XIII. kerületében, a Hollán Ernő utcában található Broadway-jegyiroda elleni 2008. április 1-i Molotov- koktélos támadást, amelynek következtében a jegyiroda kiégett és mintegy félmillió forintos kár keletkezett.
 
A vádhatóság szerint a 2008. június 27-én elkövetett belvárosi Action Bárra, és a VIII. kerületi 2008. július 2-i "Magnum Fittnes Szalonra" is ők dobtak Molotov-koktélt. Ugyancsak számlájukra írják a Szilvásy György volt titokminiszter tulajdonában lévő lesencefalui ingatlan ellen, 2008. szeptember 2-án elkövetett Molotov-koktélos támadást, amelynek során 270 ezer forintos kár keletkezett.
 
Az ügyészség szerint 2007. december 11-én Csintalan Sándort, a Hír Televízió műsorvezetőjét Budaházy György utasítására a "Hunnia Mozgalom" négy tagja egy III. kerületi társasház teremgarázsában fém rudakkal azért bántalmazta, mert a sértett a műsorában ezen mozgalom "katonáit" huligánoknak, rongálóknak nevezte. Csintalan Sándor a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.
 
Jelenleg Budaházy Györggyel együtt összesen hárman vannak előzetes letartóztatásban. Hárman lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak, ketten óvadék ellenében szabadlábra kerülhettek. A főügyészség vádiratában kérte, hogy a folyamatban levő kényszerintézkedéseket a bíróság tartsa fenn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!