Hírek

2010.08.10. 11:37

Globális élelmiszerválságtól tart a Világbank

A Világbank felszólította az országokat, tartózkodjanak olyan politika megvalósításától, amely új globális élelmiszerár-válságot robbanthatna ki.

Reuters - Világgazdaság Online

A felhívás azután hangzott el, hogy Oroszország a búzaexport átmeneti tilalmának jövő évre történő meghosszabbításának lehetőségét helyezte kilátásba. Ngozi Okonjo-Iweala, a Világbank vezérigazgatója a Reutersnek nyilatkozva kijelentette, hogy a gabonaárak múlt hét óta bekövetkezett erőteljes növekedése még nem egyenlő a válsággal, de hangsúlyozta, hogy az élelmiszerárak növekvő volatilitása ártana a szegényebb országoknak.

Jelezte, hogy a Világbank egyfajta élelmiszeralapot hozna mozgásba, amikor a szervezet igazgatótanácsa szeptember elején ismét összeülne, ha a helyzet súlyosabbá válna. 

Mint mondta, szeptemberi ülésén a Világbank dönthet a 2008-ban létrehozott élelmiszer alap mozgósításáról, ha egyes országok sürgős segítséget igényelnének. Okonjo-Iweala reméli, hogy azok az országok, ahol jó gabonatermés (például az Egyesült Államok) pótolják az orosz gabonatermés csökkenése miatt kieső mennyiséget.

Az orosz miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy a gabonaexport december 31-ig tartó tilalmáról szóló rendeletet nem "jódolgában" hozta a kormány, a korlátozás korai feloldására pedig nem lehet számítani, a kialakult rendkívüli helyzetben az országnak elsősorban saját polgárairól és mezőgazdasági termelőiről kell gondoskodni.

Kereskedők szerint a piacon úgy értelmezték Putyin szavait, hogy az orosz vezetés akár az eredeti határidő után is érvényben tarthatja az exporttilalmat, mire a Euronext párizsi árutőzsdén ismét drágulni kezdett a búza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!