Hírek

2010.01.03. 11:34

Jemenre és Szomáliára koncentrál Obama

Erősíti közös fellépését az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, hogy szembeszálljon a Jemenből és Szomáliából kiinduló terrorista fenyegetettséggel. Az amerikai csapatok viszont kivonulnak idén Irakból.

MTI

Miután karácsonykor egy nigériai fiatalember megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet, Barack Obama amerikai elnök és Gordon Brown brit kormányfő több alkalommal is tárgyalt telefonon a szükséges intézkedésekről. A brit miniszterelnöki hivatal vasárnap kiadott közleménye szerint Obama és Brown megállapodott abban, hogy finanszírozza egy terrorelhárító rendőrségi egység felállítását Jemenben.
 
Döntöttek arról is, hogy nagyobb támogatást nyújtanak a jemeni parti őrségnek, amely reménytelen küzdelmet vív a Szomália és Jemen vizein hajók tucatjait elrabló kalózokkal.

A két politikus egyetértett abban, hogy a jelenleginél nagyobb és hatékonyabb békefenntartó erőre van szükség Szomáliában, így az ENSZ Biztonsági Tanácsában támogatni fogják a szomáliai miniszterelnök vonatkozó javaslatát. Jelenleg az Afrikai Unió állomásoztat 5300 fős kontingenst - ugandai és burundi katonákat - a polgárháború dúlta országban, ám ez az erő nem képes stabilizálni a helyzetet.

Barack Obama szombaton nyíltan az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet vádolta meg azzal, hogy merényletet kísérelt meg a Delta-Northwest amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járata ellen. Ugyanis az al-Kaida arab-félszigeti szárnya képezte ki és fegyverezte fel a nigériai támadót. A merényletkísérlet után őrizetbe vett 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab augusztus eleje és december eleje között Jemenben tartózkodott, és állítólag ott szerezte be a robbanóanyagokat.

Az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoka arra számít, hogy az iraki parlamenti választások elhalasztása nem lassítja le a harcoló csapatok kivonását, a katonák a terveknek megfelelően augusztus végéig hazatérnek. Ray Odierno tábornok az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az általa kidolgozott menetrend nagyon rugalmas, már elkészítésekor számított a választás időpontjának eltolódására. Irakban jelenleg mintegy 115 ezer amerikai katona szolgál. Az idén január 16-ról március 7-re halasztott választásig mintegy 15 ezer fő hagyja el az országot, majd az események fényében dönt arról a tábornok, hogy folytatódhat-e a csapatkivonás.

Amennyiben 60 nappal a parlamenti választás után Odierno tábornok úgy ítéli meg, hogy az országban stabil a helyzet, megkezdődik a harcoló alakulatok hazavezénylése. Augusztus 31. után mintegy 50 ezer amerikai katona marad Irakban, de az ő megbízatásuk olyan feladatokra szól majd, mint például az iraki biztonsági erők kiképzése

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért van szükség százezer amerikai katona iraki jelenlétére a márciusi szavazás idején, miközben a biztonsági helyzet jelentősen javult, a tábornok kijelentette, hogy ez pszichológiai és fizikai támogatást is jelent Irak számára. Kiemelte, hogy álláspontja szerint ez az eddigi legfontosabb választás. Mivel várhatóan egyetlen párt vagy politikai tömörülés sem szerez abszolút többséget, a tábornok arra számít, hogy elhúzódnak majd a kormányalakítási tárgyalások.

Ezek is érdekelhetik