Hírek

2009.10.29. 17:00

Lemondott tisztségéről Majtényi László, az ORTT elnöke

Lemondott az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki tisztségéről és testületi tagságáról Majtényi László

Világgazdaság Online

Lemondott az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki tisztségéről és testületi tagságáról Majtényi László. A szakember már reggel meglebegtette lemondását a botrányos rádiófrekvencia-pályázat eredményhirdetése után.

A döntés teljes, részletes indoklásait itt találhatja, illetve itt olvashatja el.

Majtényi László szerint ugyanis politikai döntés született. Hogy ez azt jelenti-e, a döntés egyszerre kedvez a jobb- és a baloldalnak, erre azt válaszolta: „ez nagyon valószínű feltételezés”.

 

Kérdés az is, hogy az ORTT-nek és így az államnak jó üzlet lesz-e a „frekvenciajogosult-csere”. A Világgazdaság által megkérdezett médiapiaci szakértő szerint az Advenio és az FM1 – egyelőre – egyenként évi 1-1,5 milliárd forintos árbevételre számíthat, ez a második esztendőtől évi 700–950 millió forintos konceszsziós díjat jelentene.

Feltéve persze, hogy a sajtó által mindkét pályázó esetében említett úgynevezett sales house üzleti modell (részletek keretes írásunkban) nem „szól közbe”, ez esetben ugyanis a díj valószínűsíthetően csak az említett összeg mintegy fele lenne. A Slágertől – még a 30 százalékosra taksált idei árbevétel-csökkenése mellett is – körülbelül évi 600-650 millió forint folyt volna be a második esztendőtől, a Danubiustól pedig évi 400-450 millió.

Az Adveniót és az FM1-et is azzal gyanúsította az ORTT elnöke, hogy utóbb lealkudják majd a magas díjakat, amelyeket a győzelem érdekében ajánlottak. Ironikus módon azonban a Danubius és a Sláger is ugyanezt tette korábban - írta a Kreatív Online.

A cikk folytatása, illetve a témával kapcsolatos további háttér és információk itt olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!