Hírek

2009.04.30. 09:21

Mire kell készülnünk? A Világgazdaság és az Ecostat megmondja

Egyszerinek bizonyult a márciusi reálgazdasági élénkülés, a második negyedév elején ismét szűkülés figyelhető meg.

VG

A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint áprilisban 0,36 százalékkal esett vissza a gazdaság. Az előző havi növekedés a felülvizsgált adatok szerint 0,22 százalékos volt, de a friss eredmények láttán még mindig csökkenő tendencia rajzolódik ki.

Mint a múlt hónapban jeleztük, többhavi élénkülésre lenne szükség ahhoz, hogy trendfordulóról beszélhessünk. Az elmúlt tizenkét hónapban március előtt csak szeptemberben mutatkozott némi emelkedés, egyébként hónapról hónapra zsugorodott a magyar gazdaság.

A gazdaságot kívülről érő keresleti sokk, vagyis a szinte valamennyi külkereskedelmi partnerünk recesszióba süllyedése határozza meg alapvetően a termelési feltételeket, s emellett a belső piac is visszaesést él át hosszabb ideje, mivel a kormány még mindig a gazdasági növekedést fékező kiadáscsökkentésre kényszerül a finanszírozási gondok miatt. Az újabb kiadásmérséklés pedig még tovább fékezi a reálgazdaságot, kérdés, a tervezett adócsökkentések ki tudják-e mozdítani ebből a helyzetből az országot.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!