Hírek

2009.01.27. 15:28

Gyurcsány: nem lehet sokkterápiát alkalmazni

Nem lehet sokkterápiát alkalmazni adóügyekben, határozott, de jól kiegyensúlyozott politikát kell követni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten.

BAMA

Önmagában jelentős, radikális adócsökkentésre nincs lehetőség, az állam kiadásait. Olyan adóreformra van szükség, amely érdemben csökkenti a munkabérre rakódó terheket. Ügyelni kell azonban arra, hogy képesek legyenek finanszírozni az országot, az összes adóbevétel tehát nem csökkenhet - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő.
   
"Tisztességesen kell beszélni a választókkal. Ha szerintük is fontos, hogy csökkentsük a bérekre rakódó terheket - szerintem is fontos -, akkor vállaljuk annak a programnak azt a felét is, amely máshol nyilvánvalóan új bevételeket fog keresni" - hangsúlyozta a miniszterelnök.
   
Nem lehet Magyarországon radikális adócsökkentést végrehajtani és közben lemondani olyan jelentős állami bevételekről, amelyek az ország működésének forrásai. Ez felelőtlenség, a választók becsapása lenne, "szociális populizmus helyett nem lehet most adópopulizmust csinálni" - tette hozzá.
   
Gyurcsány Ferenc szerint jelentős, radikális adócsökkentésre nincs lehetőség, ráadásul ez önmagában meg sem oldaná az ország gondjait. "Sokkterápia nem lehet semmilyen irányban: sem szociális értelemben nem lehet sokkterápiát alkalmazni, sem az adók jelentős részéről lemondva nem lehet költségvetési sokkterápiát alkalmazni" - hangsúlyozta a kormányfő.
   
Az állam kiadásait viszont fokozatosan és érdemben csökkenteni kell a következő három-négy évben. Ez a csökkentés 4-5 százalékpontos lehet - fűzte hozzá.
   
Gyurcsány Ferenc -  Veres János pénzügyminiszter és Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter kíséretében - hétfőn közgazdászokkal is egyeztetett az adócsökkentés kérdéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!