Hírek

2008.09.07. 17:33

Több mint hatvan éve nem volt ilyen meleg

Szombat után vasárnap is megdőlt az országos melegrekord: délután fél négykor 37,6 Celsius fokot mértek Szegeden, ami 0,9 fokkal magasabb, mint az 1946-ban ugyanitt mért 36,7 fok.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A fővárosban nyolcvan éves melegrekord dőlt meg. Megteltek az újra kinyíló strandok is - fotó: Schmidt János
[/caption]A hőségriasztás miatt a legtöbb strand kinyitott a hétvégére, a kamionosok és a tűzoltók pedig megállás nélkül dolgoztak. Nem volt kamionstop, a katasztrófavédőknek pedig a rendkívüli meleg és a szárazság miatt volt kétszer annyi dolguk, mint ilyenkor rendesen.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: legtöbbször szabadtéri tüzekhez riasztották a tűzoltókat. Több mint kétszáz ilyen eset volt a hétvégén. Nyolcvan hektáron égett a Bakony, Várpalotán a lőtér gyulladt ki, Pest megyében pedig több helyen égett a bozót. A meteorológusok szerint ez volt az utolsó kánikula idén, a szokatlan meleg ma véget ér. Egy hidegfront éri el az országot. Ez 10-12 fokos lehűlést hoz. A héten tehát már az ilyenkor szokásos, maximum 25 fok körül alakul a nappali csúcs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!