Hírek

2008.09.15. 16:55

Nem oszlott fel az Országgyűlés

Nem szavazta meg a parlament a saját feloszlatását indítványozó javaslatot. Az MDF kezdeményezését az MSZP-t kisegítő SZDSZ szavazataival utasította el a Ház. Gyurcsánynak újabb ötlete támadt: a távhőtámogatáshoz megadóztatná az energiacégeket.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Meglepődött, hogy a volt koalíciós partner is támogatta a Fidesz ötletét. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]A rendszerváltás utáni történelemben még nem volt példa arra, hogy az Országgyűlés saját feloszlatásáról szavazzon. Az őszi ülésszak első napján az MDF ezt célzó indítványa azért kerülhetett napirendre, mert a javaslatról szóló szavazást minden frakció támogatta, viszont magát a javaslatot az MSZP és az SZDSZ elutasította. A képviselők közül 171-en szavaztak a parlament feloszlatására, 204-es ellene, tartózkodó nem volt.

A voksolást megelőző vitában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte a liberálisokat, ne tartsák tovább a hatalomban Gyurcsány Ferencet, és szavazzák meg az Országgyűlés feloszlatását. Kóka János minderre úgy válaszolt, a javaslat nem szolgálja az ország érdekét, ezenkívül az SZDSZ frakcióvezetője szerint Dávid Ibolya az indítvánnyal besegít a miniszterelnöknek, segíti a kisebbségi kormányt, és valójában a Fidesznek állít csapdát. „János, hát szavazd meg te is!” – szólt át Dávid Ibolya a padsorokból Kóka nehezen érthető logikájú gondolatmenetére. Az újfent megszólaló Navracsics Tibor szerint azért is szükséges a parlament feloszlatása, mert a kormánypárti oldalon kevesen vannak a költségvetés elfogadásához. „Elegen” – ezt pedig Gyurcsány kiabálta vissza a Fidesz politikusának. A szavazás végül papírforma szerint zajlott: erre az egy gombnyomásra helyreállt a korábbi MSZP-SZDSZ koalíció.

Várhatóan az ősszel még lesz hasonló szavazás. A Fidesz ugyanis bejelentette, a héten benyújt egy arra vonatkozó javaslatot, hogy az Országgyűlés az adótörvények elfogadásához kösse a feloszlatását, és mindez november 15-éig, az adójogszabályok kihirdetéséig történjen meg. Az ellenzéki párt emellett másik javaslattal is előállt: szavazzon a Ház Gyurcsány Megegyezés című programjáról. Ebben az SZDSZ is támogatja a Fideszt, amire aztán Gyurcsány tett egy megjegyzést: ha politikai esszéről akar szavaztatni a Fidesz, előbb-utóbb Jókai összes művei is elő fognak kerülni egy parlamenti szavazáson. Azon viszont érezhetően meglepődött, hogy a volt koalíciós partner is támogatta a Fidesz ötletét. Kérte is őket Gyurcsány, álljanak el tőle.

A miniszterelnök egyébként napirend előtti félórás beszédében felvetette: a távhőtámogatáshoz az energiacégektől kell hozzájárulást kérni. „A Robin Hood-adóra azért van szükség, mert több tízmilliárd forint kell a panellakásokban lakók támogatásához, akik jelenleg kétszer annyit fizetnek a fűtésért, mint az egyéni fűtést használók” – érvelt a kormányfő. Gyurcsány szerint mérhetővé és szabályozhatóvá kell tenni a távfűtést azok számára, akiknek ilyen igényük van. A miniszterelnök elképzelhetőnek tartja, hogy bevezessék: ha az emberek számlát kérnek egy szolgáltatásról, és azt meg is tartják, akkor az áfát az év végén levonhassák az adójukból. Beszéde végén a kormányfő azt kérte az emberektől, kérdezzék a politikusokat, mit miért csinálnak, hogy a politika ne csak veszekedésről szóljon.

Navracsics Tibor e lehetőséggel élve rögtön kérdezett is: miért nem vállalja a kormány, hogy a Gyurcsány-féle programról szavazzanak a Házban. Majd tovább is ment: megkérdezte, igaz-e, hogy az üdülési csekket, étkezési támogatást, a helyi bérletet, a lakáscélú támogatást, illetve az önkéntes magán-nyugdíjpénztári munkáltatói támogatást 11 százalékos egészségügyi hozzájárulással terhelné a kabinet. Választ nem kapott. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a miniszterelnök programjából azt hiányolta, nem néz szembe a problémákkal, mert továbbra sem számol le az állami túlterjeszkedéssel.

Mit szól hozzá?

Dávid Ibolya, az MDF elnöke: – Ezzel a szavazással bebizonyosodott, hogy 204 kormánypárti képviselő van a parlamentben, és mintegy tíz százalékkal kevesebb ellenzéki. Az MSZP és az SZDSZ viszonya olyan, mint egy rossz szeretői viszony, látatlanban, titokban, de működik. Sokkal jobban járna az ország, ha mindez nyíltan történne, és nem ilyen titkok formájában.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese: – A javaslat vitájában kiderült, hogy a Fidesznek nincs programja. Ha később ők is benyújtanak az MDF-éhez hasonló javaslatot, amihez persze joguk van, akkor azt csupán hatalomvágyból teszik. Az Országgyűlés feloszlatásának jogintézményét nem szabad csak politikai kommunikációs célra használni, kampányfogássá silányítani.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese: – A javaslat vitájában kiderült, hogy a Fidesznek nincs programja. Ha később ők is benyújtanak az MDF-éhez hasonló javaslatot, amihez persze joguk van, akkor azt csupán hatalomvágyból teszik. Az Országgyűlés feloszlatásának jogintézményét nem szabad csak politikai kommunikációs célra használni, kampányfogássá silányítani. Meglepődött, hogy a volt koalíciós partner is támogatta a Fidesz ötletét. FOTÓ: DARNAY KATALIN Gyurcsány Ferenc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!