Hírek

2008.09.15. 14:45

Lewis kételkedik Bolt teljesítményében

A kilencszeres olimpiai bajnok Carl Lewis kétségeit fejezte ki a jamaicai Usain Bolt pekingi szuperteljesítményével kapcsolatban, bár egészen konkrét doppingvádakat nem fogalmazott meg.

mti

„Lehet, hogy ő minden idők legnagyobb atlétája. De ostobának kell lenni, ha az ember nem teszi fel a kérdést: miként lehet, hogy valaki az egyik évben 10.03 mp-t fut 100 méteren, következő esztendőben pedig már 9.69-et?” – nyilatkozott Lewis a Sports Illustrated című lapnak. A nemzetközi szövetség (IAAF) által 1999-ben az Évszázad atlétájának választott amerikai klasszis szerint Bolt nem mondhatja, hogy ő a legnagyobb, ha két év múlva elkapják.

„Maradjunk realisták, és nézzük végig a listát: Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Tyson Gay és a két jamaicai, Bolt, illetve Asafa Powell. Hat ember, aki 9.80 mp alatt futott. Három közülük megbukott, egy negyediket pedig egy évre eltiltottak” – elemezte a helyzetet a 47 éves Lewis (igaz, Maurice Greene-t kihagyta a felsorolásból – a szerk.), aki kitért a doppingellenőrzés körülményeire is. „Büszke vagyok Amerikára, mert jelenleg mi rendelkezünk a legjobb ellenőrzési módszerekkel, és a legátfogóbb doppingellenes programmal. Ugyanakkor egy olyan országban, mint Jamaica, nem lehet előzetes bejelentés nélkül megvizsgálni a versenyzőket, ezért hónapokig kontroll nélkül készülhetnek. Nem vádaskodni akarok, de ne várjon vetélytársaihoz hasonló megbecsülést az, aki más szabályok szerint él” – jelentette ki Lewis, aki az 1988-as olimpia előtti doppinggyanús eseteivel kapcsolatban feltett kérdésre is válaszolt: „ez tipikusan olyan eset volt, amikor egyesek megpróbálnak a semmiből ügyet kreálni. A három pozitív tesztem oka egy megfázás elleni gyógyszer, amely tiltott stimulánst is tartalmazott, mint később kiderült. Nem tettem semmi rosszat, s ez be is bizonyosodott”.

Lewis kitért Lamine Diack egy nyilatkozatára is. Az IAAF-elnök azt mondta, szerinte Bolt három pekingi olimpiai aranyérme nagyobb teljesítmény, mint Lewis 1984-ben, Los Angeles szerzett négy első helye, mivel a jamaicai mindegyiket világcsúccsal érte el (100 m: 9.69 mp, 200 m: 19.30 mp, 4x100-as váltó: 37.10 mp).

„Küldtem egy e-mailt Diacknak, amelyben kifejtettem ezzel kapcsolatos véleményemet. Először is egy ilyen kijelentés hiba az ő szájából. Beszéljen Boltról eredményei fényében. Másodszor a sportág egyik legnagyobb problémája amúgy is, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a világrekordoknak. Erre jön az IAAF elnöke, és ő is a világcsúcsokról beszél. A sport mégiscsak a versengésről szól. Össze lehet minket hasonlítani, mint sprintereket, de én éppen arra vagyok a legbüszkébb, hogy a futás mellett távolt is ugrottam. Most egyetlen olyan atlétát sem talál a Földön, aki mindkettőt csinálná. Ráadásul én mindig is azt hangoztattam, hogy sprintszámokat is vállaló távolugró vagyok, és nem fordítva” – mondta az amerikai sztár, aki 100-on 9.86 (1991), 200-on 19.75 mp-es (1983), míg távolban 8,87 méteres (1991) egyéni legjobbal zárta karrierjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!