Hírek

2008.09.05. 15:58

Jövő nyártól már nem csak a rossz adósokat listáznák

Elkészült a pozitív adóslistáról, hivatalos nevén a teljeskörű lakossági hitelnyilvántartásról szóló törvényjavaslat.

N. M.

A tervezet szerint a nyilvántartásba felkerülés teljesen önkéntes lenne, a pénzintézetek nem vinnék be kötelezően valamennyi magánszemély élő adatait a központi adatbázisba. Ezt azt jelentené, hogy az ügyfél döntheti majd el a hitelfelvételnél – legfeljebb három napi gondolkozás után –, hogy adatait rögzíthetik-e a jelenleg is működő, ám még csak a rossz adósokat nyilvántartó Központi Hitelnyilvántartó Rendszerbe (KHR). Ha igent mond, akkor az adatai öt munkaórán belül a KHR-be kerülnek, és a hozzájárulását utólag már nem vonhatja vissza. Ha viszont tiltó döntést hoz – ami szintén bejegyzésre kerül a rendszerbe – bármikor meggondolhatja magát, és utólag engedélyezheti a nyilvántartását.

A rendszer egyébként duplán önkéntes lesz, hiszen nem csak arról dönthetnének a banki ügyfelek, hogy bekerülhetnek-e az adataik vagy sem, hanem arról is, hogy a bent lévő adataikhoz engedélyezik-e a hozzáférést. Emiatt egy bank csak akkor tájékozódhatna egy hitelt felvenni próbáló ügyfél „pénügyi előéletéről”, ha az adós arra engedélyt adott. Fontos, hogy amennyiben az ügyfél nem ad felhatalmazást a pénzintézetnek arra, hogy belekukkantson az adataiba, az még önmagában nem indokolhatja a bank részéről a hitelkérelem elutasítását. Azonban a megalapozott üzleti döntéshez szükséges információ hiánya kétségkívül növelné annak az esélyét, hogy a bank nem ad hitelt. A tervezet szerint a bankok kötelessége lesz előzetesen tájékoztatni az ügyfelet a hitelnyilvántartás céljáról, az adatbázis működéséről, az adatvédelemről és a jogorvoslati lehetőségekről.

Az új lista legfontosabb jellemzői

- Háromnapos gondolkodási idő az adósnak

- A hozzájárulás nem vonható vissza

- Zárt adatbázis

- Feltételekhez kötött informálódás

- Jogorvoslati lehetőségek

„A teljeskörű lakossági hitelnyilvántartás abban segítheti a bankokat, hogy jobban megismerjék a hitelfelvevők fizetőkészségét, és általa megalapozottabban hozzák meg a hitelbírálatukat” – mondta lapunknak Müller János, a Magyar Bankszövetség főmunkatársa. Hozzátette: a bankszektor véleménye szerint így a lista hatására csökkenhet az adósságcsapdába kerülő ügyfelek száma. „Az ügyfélnek pedig azért lehet érdeke felkerülni rá, mert ha jó adós, akkor kedvezőbb feltételekkel juthat a későbbiekben hitelhez” – mondta korábban lapunknak Rácz Lajos, a KHR-t működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. szolgáltatás fejlesztési igazgatója.

N. M. Az új lista legfontosabb jellemzői - Háromnapos gondolkodási idő az adósnak

- A hozzájárulás nem vonható vissza

- Zárt adatbázis

- Feltételekhez kötött informálódás

- Jogorvoslati lehetőségek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!