Hírek

2008.06.26. 08:26

Szocpolos csalássorozat Szerencs környékén

Szociálpolitikai támogatással való visszaéléseken alapuló csalássorozatra derít fényt a HVG csütörtöki számában. A hetilap az MTI-nek eljuttatott riportjából egyebek mellett kiderül, hogy Szerencs környéki szegény családok megtévesztésével vállalkozók zsebébe vándoroltak az állami támogatásból kapott forintok.

MTI

Díszletházak épültek állami támogatásból, és a nincstelen, kiszolgáltatott családokat úgy hajszolják bele a csalásba, hogy arról csaknem minden hatóság tud – állítja a HVG. A lap újságírója más települések mellett a „segélyért munkát”-rendeletével elhíresült Borsod-Abaúj-Zempléni faluba, Monokra látogatott, ahol újonnan épült, ám üresen álló és lakhatásra alkalmatlan „társasházakat” talált.

A riportból kiderül, hogy a szerencsi kistérség 18 településén „mindenki tisztában van vele, hogy évek óta sorozatos visszaélés zajlik a gyermekek után járó (...) lakásvásárlásra fordítható állami támogatásokkal”. A szegény, sokgyerekes családok a több millió forintos támogatás átjátszásáért mindössze néhány százezer forintot kaptak. Az érintettek feltehetőleg nem is voltak tisztában azzal, hogy csalásban kaptak szerepet, és sokuk soha nem is járt azokban a falvakban, ahol a „nekik” emelt társasházak épültek.

A visszaélések súlyosságára utal, hogy abban a jelek szerint szerepet vállaltak az önkormányzati hivatalok dolgozói is. A csalássorozatra végül egy „kekeckedő” műszaki ellenőr segítségével derült fény, aki nem akarta megírni egy „szocpolos” ház használatbavételi engedélyét, ezért életveszélyesen megfenyegették.  A szakember feljelentést tett, így került a nyomozók látókörébe a felhajtókból és vállalkozókból álló bűnözői csoport. A HVG cikke utal a 18 szerencsi kistérségi polgármester „társadalmunk jobbá tétele érdekében” írt, nyilvánosságot kapott levelére is. Ebben ugyanis az írás szerint a „megélhetési formává fejlesztett gyermekszülés” mellett halvány utalást tettek a „maffiaszerű bűnözéssé fejlesztett" szociálpolitikai csalásra és „tiltott banki tevékenységre”.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!