Hírek

2008.06.25. 12:01

Százmilliárd dollárt vonna ki Irán Európából?

Kivonja az EU-szankciókra válaszul Irán az európai bankokban tartott pénzét és máshol fogja befektetni, mondta el Mahdi Szafari iráni külügyminiszter-helyettes a Die Presse osztrák lap szerdai számában.

BAMA

A politikus szerint az országa ellen bejelentett intézkedésekkel az Európai Unió túllép az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatain. Ezzel azonban az európaiak maguknak fognak ártani, nem pedig Iránnak, mert így a perzsa állam üzleti partnereinek sorában vezető országok helyét az ázsiaiak vehetik át. Érvelése alátámasztásául elmondta, hogy az utóbbiakkal folytatott kereskedelem három év alatt 85 milliárd dollárra nőtt, miközben a nyugati államok viszonylatában a forgalom csupán 50-60 milliárdot tesz ki. „Ha az európaiak nem akarnak tovább üzletelni velünk, hát csak tessék. Van olajunk és gázunk, amely iránt mindenki érdeklődik” – idézi az MTI a külügyminiszter-helyettest.

Szafari arra a kérdésre, hogy hazája kivonja-e a pénzét Európából, Szafari azt mondta: „ez a központi bank dolga. De igen, ki fogjuk vonni a pénzünket, és máshol fektetjük be. Ha valaki több mint 100 milliárd dollárt kivesz az európai bankokból, akkor az természetesen pénzszűkéhez fog vezetni, és a világgazdaságra is kihatással lesz”.

Az Európai Unió hétfőn befagyasztotta a legnagyobb iráni bank, a Melli európai vagyonát, és betiltotta tevékenységét Európában. Hasonló intézkedések fenyegetnek 20 iráni magánszemélyt, továbbá 15 iráni céget, és a vagyonbefagyasztás mellett európai beutazási tilalommal is sújthatják őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!