Hírek

2008.06.02. 13:39

Németh: nincs esély a tibeti határozat mostani elfogadására

Nincs esély arra, hogy az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakon elfogadja a Tibetről szóló határozati javaslatot - mondta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn az MTI-nek.

BAMA

Annak van esélye, hogy napirendre kerüljön a kérdés, annak, hogy elfogadja a határozati javaslatot a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés, nincsen. A szocialista frakció ugyanis megakadályozhatja ezt módosító indítvány benyújtásával - mondta Németh Zsolt a bizottság ülése után a távirati irodának. A Fidesz álláspontja változatlan Tibet kérdésében: egy ilyen nyilatkozattal segíthető a dalai láma és a kínai vezetés közötti párbeszéd - mondta a képviselő.

Németh Zsolt szerint a magyar házelnök mostani kínai látogatásán a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslat értékeit kellene képviselnie. A sok vitát kiváltó, Kínát elítélő politikai nyilatkozatot két hete már napirendre vette az Országgyűlés, akkor le is folytatták annak általános vitáját. Mivel az akkori napirenden nem szerepelt a folytatás, a Fidesz ismét kezdeményezte napirendre vételét. A Tibetről szóló határozati javaslatban - amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ egy-egy képviselője jegyez - az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrég azt kérte a pártoktól, ne folytassák a javaslat vitáját. A Külügyminisztérium pedig úgy nyilatkozott, hogy ősszel támogatná a kormány a politikai nyilatkozat elfogadását. A külügyi bizottság hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta a Kubáról szóló ötpárti politikai nyilatkozatot. A szigetország demokratizálásáról szóló nyilatkozatot egyhangúlag támogatta a testület. Szintén egyhangúlag támogatta a bizottság a Magyarország és a NATO közötti légiszállítási megállapodást. Az egyezmény elsődleges célja, hogy szabályozza a NATO Légiszállítást Kezelő Szervezet (NAMO) Magyarországon létrehozandó képviseletének, valamint személyzetének jogállását, kiváltságait és mentességét.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!