Hírek

2008.06.19. 14:12

10 milliárdos Leader-forráshoz juthat Hajdú-Bihar

Tízmilliárd forint Leader-forráshoz juthat Hajdú-Bihar négy regisztrált Leader-csoportja - közölte Csontos János.

MTI

Tízmilliárd forint Leader-forráshoz juthat Hajdú-Bihar négy regisztrált Leader-csoportja - közölte Csontos János (MSZP) országgyűlési képviselő, az OGY mezőgazdasági bizottságának tagja csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

A képviselő - aki bemutatta a Bihar-Sárrét csoport már elkészült Helyi Vidékfejlesztési Stratégiáját (HVS) -, reményét  fejezte ki, hogy mind a négy regisztrált kistérség, Bihar-Sárrét mellett Hortobágy, Érmellék és a Hajdúság is elnyeri a Leader-csoport címet és az ezzel megszerezhető 10,1 milliárd forint fejlesztési támogatást. Országosan 96 helyi közösség előzetes elismeréséről döntött az irányító hatóság - tette hozzá a képviselő.

Csontos János megemlítette, hogy 2013-ig összesen 1300 milliárd forint uniós forrásra pályázhat a vidék: ennek 48 százaléka mezőgazdaság-fejlesztési forrás, 28 százalékával a környezettudatos gazdálkodást támogatják, a fennmaradó 24 százalék pedig az Élhető falu, illetve a Leader-program között oszlik meg.

Az Élhető falu programban az ötezer lélekszám alatti települések  pályázhatnak a kulturális örökség védelme, a mikrovállalkozások  támogatása, illetve a turisztika terén. A pályázatokat augusztusban  hirdetik meg - tette hozzá. A szocialista képviselő a támogatások kapcsán a helyi tervezés,  a helyi döntés és a helyi végrehajtás fontos kritériumát emelte ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!