Hírek

2008.02.16. 16:38

Az igazi változás jövő februárban kezdődik el az egészségügyben Horváth Ágnes szerint

Az igazi változás jövő februárban kezdődik el, hiszen az egészségbiztosítási pénztárak akkor kezdik meg tevékenységüket, addig változatlan marad az egészségügyi szolgáltatók gyakorlata - erről Horváth Ágnes egészségügyi miniszter beszélt szombaton Debrecenben, az orvostudományi egyetemen tartott rendezvényen.

BAMA

Mint mondta, heteken belül létrejön az a 22 egészségbiztosítási pénztár, amelyek várhatóan 2009 végéig egyesülve, 7-10, részben magán, de állami többséggel működő pénztárt alkotnak majd. Az egészségügyi tárca vezetője minderről a "Gyógyítás a legmagasabb színvonalon 90 év tapasztalatával" szlogen jegyében, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában tartott rendezvényen szólt. A centrum, amely évente 150 ezer fekvő és 1,5 millió járó  beteget lát el, harmadik éve rendezi meg ugyanis az úgynevezett  Kapcsolat napját. Az idei programban összesen 36 előadás szerepel, melyeket a centrum dolgozóinak, szakmai partnereinek, illetve meghívott vendégeinek tartanak. A tárca vezetője a héten elfogadott új egészségbiztosítási törvény gyakorlati megvalósításáról tájékoztatva a hallgatóságot, rámutatott, hogy az említett 2009. február 15-e nagyon fontos dátum a biztosítottak életében is, hiszen ettől a naptól élhetnek a szabad választás lehetőségével az egészségük érdekében, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pedig átalakul nemzeti egészségbiztosítási központtá.

Az egészségbiztosítási pénztárak működésének menetrendjével kapcsolatban Horváth Ágnes elmondta: a rövidesen létrejövő 22 pénztárnál a tervek szerint nyár elején kezdődik meg a kisebbségi részvények értékesítése, ami legkésőbb év végéig, illetve jövő év januárjáig fog tartani. Ehhez tranzakciós tanácsadót kíván foglalkoztatni a kormány. A miniszter hozzátette: az első érezhető változás a szolgáltatók számára 2009 áprilisában következik el, ekkor kezdődik ugyanis szerződéskötésük az egészségbiztosítási pénztárakkal. Horváth Ágnes megnyugtatta szakmai hallgatóságát, hogy a szerződésekben pontosan szabályozva lesznek a szerződők körei, az elérési követelmények, valamint a hatósági díjtételek. Az egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy az egészségbiztosítási pénztárak megalakítása mellett fontos feladat vár a minisztériumra is, hiszen a most elfogadott törvény újabb jogalkotási munkát kíván, s ez már folyik a tárcánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!