Hírek

2007.09.04. 17:38

Négymilliárdot fizet az unió a tavalyi árvíz károsultjainak

F. K.

Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter kedden írta alá azt a megállapodást, melynek értemében az unió a napokban átutalja hazánknak azt 15 millió eurót, azaz csaknem 4 milliárd forintot, amelyet a 2006-os tavaszi árvíz által okozott károk enyhítésére igényelt az ország az unió Szolidáris Alapjából. Az alapból azok az országok részesülnek, amelyeket valamilyen előre nem látható természeti csapás ért.

A most aláírt megállapodás értelmében támogatást kizárólag azok az önkormányzatok kaphatnak, melyek 2006-ban az árvízzel kapcsolatos kiadásaikhoz igényeltek központi költségvetési támogatást, amelyet eddig nem, vagy csak részlegesen kaptak meg.

Magyarországon a tavaly április és május folyamán több hétig tartó Duna és Tisza menti komoly áradásokat a nagy mennyiségű, gyorsan olvadó hó és a kiadós esőzések okozták. Az árkatasztrófának halálos áldozatai is voltak, az összes közvetlen kár becsült összege meghaladja a 128 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!