Hírek

2007.01.09. 17:54

Másodszor is nekifutnak: Mirek Topolánek duplázik

BAMA

Václav Klaus cseh elnök kedden kinevezte a Mirek Topolánek vezette új kormányt annak reményében, hogy Csehországban megoldódik végre a hét hónapja tartó belpolitikai válság.

A 18 hárompárti kabinetnek kilenc polgári demokrata, öt kereszténydemokrata és négy zöld minisztere van. Három tárca élén nő áll. A miniszterelnöknek a kabinet hivatalos kinevezése után most egy hónapja van arra, hogy a parlament elé terjessze programját, és bizalmat kérjen tőle kormánya számára.

A koalíciónak viszont együttesen csak 100 mandátuma van a 200 tagú alsóházban, így egyelőre nagyon bizonytalan, hogyan tudja megszerezni a testület bizalmát. Az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták azt állítják, hogy nem fogják támogatni a második Topolánek-kormányt.

A júniusi választáson győztes polgári demokraták elnökének első kisebbségi kormánya hasonló körülmények között október elején nem kapta meg a parlament bizalmát. Elemzők szerint ez vár a második Topolánek-kormányra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!