Hírek

2007.01.28. 09:23

Kínos pillanatok a mikrofon előtt

Nemcsak a világ vezetőit, de műsorvezetőket is kényelmetlen helyzetbe hozott mostanában egy-egy bekapcsolva felejtett mikrofon. Az egyre gyakoribb „hiba” új színt hoz a politikába.

Szakács Árpád

Egy bekapcsolva felejtett mikrofon miatt kínos párbeszéd fültanúi lehettek a CNN nézői tavaly nyár végén. Miközben a képernyőn a Katrina-hurrikán pusztítása után egy évvel New Orleansba látogató Bush elnök volt látható, a nézők több mint egy percig egy „érdekes” beszélgetést hallhattak. Kyra Phillips, a neves amerikai hírcsatorna nem kevésbé híres műsorvezetőnője ugyanis elfelejtette kikapcsolni mikrofonját, mielőtt meglátogatta a toalettet.

Ott pedig egyik kolléganőjével csevegett, lelkesen mesélve neki, milyen jóképű és gyengéd a férje. A kolléganő erre panaszkodni kezdett, hogy neki éppen nincsen pasija, és jó lenne egyet beszerezni. A műsorvezetőnő figyelmébe ajánlotta egyik bátyját, aki ugyan nős és három gyereke van, de ahogy fogalmazott, felesége egy „házisárkány”. Hogy végül mire jutottak a hölgyek, nem tudni, mivel itt félbeszakadt a csevej, a csatorna ugyanis észrevette a hibát, és kikapcsolta a mikrofont. Később bocsánatot kértek a „hanghiba” miatt.

Ugyancsak múlt év nyarán maga George Bush okozott némi meglepetést, mikor a G8-ak szentpétervári értekezletén kijelentette: a libanoni háború megoldásának kulcsa, hogy Szíria ráveszi a Hezbollah-t, „hagyja abba a szarkeverést”. Bush a mellette ülő Tony Blair brit miniszterelnökkel társalgott a csúcstalálkozón. Látta ugyan, hogy beszélgetésükről felvételt készítenek a tévékamerák, ám nem tudta, hogy a mikrofonok bekapcsolva maradtak.

Ennél sokkal kényelmetlen, mondhatni pikáns helyzetbe került múlt év őszén Vlagyimir Putyin a Kremlben. Az orosz elnök Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai, s a rövid időre beengedett újságírók távozása után azt mondta a szexbotránya miatt szorult helyzetbe került – néhány napja emiatt ideiglenesen felfüggesztett – Mose Kacav izraeli államfőről: „adja át üdvözletemet elnökének, nagyon kemény fiúnak bizonyult, tíz nőt megerőszakolt, ezt sohasem vártam volna tőle, mindannyiunkat nagyon meglepett, valamennyien irigyeljük”.

Decemberben „vörös majomnak” nevezett egy újságírónőt a lengyel elnök, aki azt hitte, hogy csak mellette ülő tanácsadója hallja szavait. Az Európai Tanács brüsszeli ülésén részt vevő Lech Kaczynski egy sajtóértekezleten a mellette ülő tanácsadónak halkan odaszólt, hogy nem akar kérdést az újságírónőtől. „Ne attól a vörös majomtól” – suttogta Kaczynski, akinek szavait nyilvánvalóan tudtán kívül egy televíziós mikrofon rögzítette.

Másfél évvel ezelőtt XVI. Benedek pápa mikrofonja maradt bekapcsolva. Az egyházi vezető azzal a személyes bejelentéssel lepte meg a XI. püspöki zsinat résztvevőit, hogy 16 órára fogorvoshoz kell mennie, ezért a délutáni ülésen nem tud részt venni. A tanácskozáson jelen lévő egyházi méltóságok ezt egyenesen az ülésterem hangszóróiból hallották, s kissé meghökkentek. A Vatikánban nem sokkal később ismertté vált, hogy a katolikus egyházfő a közlést eredetileg csak közvetlen környezetének szánta, de egy véletlenül bekapcsolva maradt mikrofon az egész teremben „szétkürtölte” szavait.

Magyar politikusok is számtalanszor kerültek kínos helyzetbe. Legutóbb tavaly decemberben Heintz Tamás fideszes képviselő azt mondta az egyik parlamenti vita végén: „kapjátok be”. Ezért később a politikus elnézést kért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!