Hírek

2006.11.21. 12:34

NOE: veszélyben a nagycsaládosok

A megszorító intézkedések együttes bevezetésével veszélybe kerülhetnek a nagycsaládosok - figyelmeztetett Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke kedden Budapesten.

BAMA

A NOE elnöke szerint a megszorító intézkedések fokozottan érintik a többgyermekes családokat. Az áfa emelésével, az adójogszabályok változásával, az ágy-, a vizit- és a dobozdíj bevezetésével, gyermekszámtól függően, havonta akár több tízezer forinttal kevesebből kell gazdálkodniuk a családoknak. Az áfa-emelés azért érinti fokozottan a nagycsaládosokat, mivel az átlag családoknál több ruhát és élelmiszert vásárolnak - magyarázta Szabó Endre. Hozzátette: az egészségügyben bejelentett intézkedések bevezetésével pedig akár többen is orvosi ellátás nélkül maradhatnak.

A nagycsaládosok javaslata szerint az egészségkárosító áruk, például a nikotin-, az alkoholtartalmú cikkek, adóbevételének túlnyomó részét kellene az egészségügyi rendszer fenntartására fordítani. De a kormányzat azzal is növelhetné bevételeit, ha behajtanák az állami vállalatok tb-tartozásait - mondta Szabó Endre. A vizitdíj esetében a korhatár felemelését javasolják, hogy legalább a gyermekek mentesüljenek a fizetés alól. Javaslataikról tárgyalást kezdeményeznek a kormányzattal.

A szervezet tiltakozik azon tervezett intézkedés ellen is, miszerint a háztartásbeli, otthonukban dolgozó többgyermekes anyákat egészségbiztosítási járulék fizetésére köteleznék. Azt a javaslatot is kifogásolják, mely szerint a jövőben csak a korábban gyermekvédelmi támogatásban részesülők juthatnának hozzá ingyen tankönyvhöz. Így, az elnök szerint, kevesebb nagycsaládos részesülhet a támogatásban. Szabó Endre úgy véli, túl alacsony az egy főre jutó, gyermekvédelmi támogatásra jogosító, 30 ezer forintos jövedelemhatár. Sok nagycsalád ennél valamivel több jövedelemből él, de szegényes körülmények között - mondta. Az elnök szerint az intézkedések együttes bevezetése esetén csökkenhet a gyermekvállalási kedv és demográfiai katasztrófa következhet be Magyarországon.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!